Almedalen, mitt i sommaren, har blivit lite som bokmässan i september. De riktigt fina (läs regeringens högre företrädare och borgerliga partiledare) som förra året gjorde nästan vad som helst för att ”komma ut”, ja Reinfeldt lovade förra året vid den här tiden rentav alla undersköterskor 1000 kronor i månaden i handen, i skattesänkning, en tusenlapp som inte många sett röken av.

Men hursomhelst, några av dessa numera regeringsfähiga folkvalda har i år trätt tillbaka i en förnäm avskildhet. Så gjorde även de stora förlagen något år på bokmässan. Bonniers bland annat, sa nej, det blir för dyrt. Och ingen brydde sig. Och nästa år var Bonniers tillbaks igen.
I år blir det allt ljus på Mona Sahlin, som i kväll ska tala till publiken i Almedalen, eller snarare tala med några ungdomar på scenen.
I skrivande stund är det presskonferens, där hon ska berätta vad hon ska säga. Fullsatt med folk förstås. Otroligt mycket kameror och Mona Sahlin i röd kjol.

Mona Sahlin
Mycket media när Mona Sahlin håller presskonferens.
Foto: Tobias Holmqvist

Det är en röd måndag i dag, då socialdemokraterna dominerar den partipolitiska delen.
I LO:s hus i hamnen, i närheten av högskolan, pratas det om arbetsmarknadsfrågor i Kommunals regi, om högerpopulism i Agoras regi och om unga och äldre på arbetsmarknaden i LO-ekonomernas regi.

På det sistnämnda pratade Kajsa Borgnäs, nyvald ordförande för s-studenter om hur hon vill se skolpolitiken. Det handlar om resurser, slog hon fast. Och för de unga handlar hjälpen inte om att ta mobiltelefoner och flytta mobbare. Utan om att omfördela pengar. Att ta pengar från kommuner och skolor som har mycket och ge till de skolor som behöver det.  I dag har vi en utveckling som skiktar och delar arbetarbarn och tjänstemannabarn. En elit kommer att klara de allt högre kraven till statusutbildningar, en stor grupp kommer inte att göra det.

LO seminarie
Foto: Tobias Holmqvist

Att vara ung – är det farligt, var en av frågorna som hängde över LO-seminariet. Och som moderatorn Nisha Besar själv funderat över: ”Jag som är 28 år tänker förstås på något som män i min ålder inte tänker på: Kan jag skaffa barn, utan att riskera min position. Vi lever i ett O-jämställt samhälle”.

Ungdom och fattigdom är ofta övergående. Men att vara ung kvinna och dessutom arbetarklass leder redan från början till en lägre lön och därmed sämre utveckling av både pension och livsinkomster redan från början.
Kajsa Borgnäs, såg ändå ljusglimtar, utifrån den diskussion som idag förs på ett helt annat sätt, om feminism och jämställdhet, om rätt till heltid och delad föräldraförsäkring.
”Folk läser ju tjocka böcker om det här, det pratas överallt och jag tror inte vi kan komma förbi frågan, det kommer att bli ändrade villkor.”

För unga politiskt aktiva kvinnor till vänster om moderaterna är delad föräldraförsäkring numera en självklarhet. Även Kommunal har tagit ställning för en kvotering av föräldraförsäkringen. 

Men Anna Thoursie, tidigare LO-ekonom, numera chef för tankesmedjan Agora, var lite mer pessimistisk under diskussionen om arbetsmarknadspolitik och sysselsättning. Statistik visar att unga kvinnor i Kommunals yrken i väldigt liten grad jobbar heltid. Medan70 procent av de unga LO kvinnorna i industrin arbetar heltid före första barnet så är det endast 40 procent av unga kvinnor i offentlig sektor som gör det. En hel del är säkert ofrivilligt. Efter första barnet arbetar 50 procent av privatanställda LO-kvinnor heltid, men endast 29 procent av de offentliganställda gör det efter första barnet.  Det här talar Kommunal alldeles för tyst om, menade Anna Thoursie, som tycker att det är problematiskt:

– Min något provokativa fråga är: Räcker det att tala om heltid som rättighet och deltid som möjlighet när det ser ut så här? Bidrar inte det här till att deltid blir en norm inom Kommunal, fortsatte hon och slängde in en brasklapp som inte fick något svar den här gången: Jag saknar att Kommunal tar upp och ifrågasätter denna heliga deltid.

Ursula Berge, samhällspolitisk chef för akademikerförbundet SSR gav Kommunal en eloge för att de vill starta en diskussion runt arbetsmarknadsfrågorna.
– Facket traditionellt har bara  kritiserat högern och satt klackarna i marken. Bra att att tillåta sig nya vägar, utan att kasta om helt. Hon menade att både socialdemokratin och borgerliga alliansregeringen underskattat människors rädsla för att bli arbetslösa. Hur kan man byta jobb och våga byta jobb och hur ger vi förutsättningar för detta? 

De nya sämre a-kassereglerna ser hon som motverkande för dynamiken:
– Man måste förstå att människor vill arbeta, men få bort en del av inlåsningseffekterna. De här försämringarna av a-kassan är fullständigt kontraproduktiva för en dynamisk förändring av arbetsmarknaden, det är ett kardinalfel av en borgerliga regeringen.
Och det ligger en del i det.  Att ta nya steg i livet, att själv göra val och agera göder självkänslan, att tvingas reagera på förändringar andra beslutar om riskerar att döda den.