– Vi ska inte höja avgiften – tvärtom. Vi har redan beslutat om oförändrad avgift för hela 2008. Beslutet togs på stämman i juni, säger Krister Johansson, Kommunals a-kassechef.

Avgiften till Kommunals a-kassa blir alltså den samma både i år och nästa år. Krister Johansson tror att den felaktiga uppgiften om att avgiften skulle höjas handlar om att administrationen blir dyrare, vilket dock inte kommer att påverka avgiften. Det klarar man med rationaliseringar och besparingar.

När det gäller medlemmar som straffat ut sig som medlemmar från a-kassan genom att strunta i att betala avgiften finns i dagsläget inga planer på att gå på dem med inkassokrav. Men ett definitivt beslut om detta väntas först i slutet av augusti.

Bakgrunden är att man står kvar som medlem i tre månader efter det att man slutat betala in avgift till a-kassan. Under de tre månaderna ska kassan i sin tur betala in avgifter för de medlemmarna till staten – pengar som de då alltså aldrig fått in.
– Frågan är fortfarande aktuell, men vi har inga planer idag på att gå ut med inkasso, säger Krister Johansson.