– Privat kan du ha dina värderingar, men som personlig assistent får det inte påverka jobbet.
De måste få styra sitt liv själv, oav­sett assistentens moral, anser han.
Gert-Inge har stött på personliga assistenter som tycker det är kvinnoförnedrande och hemskt att följa med och hyra porrfilm.
– Man kan tycka så, men där­emot kan det ingå i jobbet att följa med personen i fråga så han/hon får hyra filmen.

Gert-Inge Brander
SEXPROBLEM. Gert-Inge Brander brukar hitta lösningar på sexproblem, som kan vara för svåra för personliga assistenter att hantera.           Foto: André de Loisted

Om assistenten kommer hem till någon som sitter och ser på porrfilm kan han/hon däremot säga: ”Kan du vara snäll och stänga av medan jag är här. Jag ser inte på porrfilm”.
Han är övertygad om sådana här situationer skulle kunna bli mycket enklare om personalen fick regelbunden handledning. Men oftast jobbar assistenten ensam och får inget stöd.
Det handlar om att klara av många svåra situationer. Han ger ett exempel:
En kille ber personalen om hjälp att onanera genom att säga: kan du inte tvätta lite mer där. Då reagerar assistenten förmodligen på tre sätt.
Assistenten ignorerar frågan, eller blir arg och irriterad och säger att det ingår inte i mitt jobb. Eller också gör hon/han det killen ber om.
– Alla sätt är fel, säger Gert-Inge. Om man går med på att göra vad den här killen vill, skapar det ett beroende dem emellan som komplicerar arbetet fram­­­över. Killen kommer sannolikt att be om detta om och om igen.
Gert-Inge föreslår ett fjärde sätt: att stanna upp och säga: Varför ber du om det, kan du inte själv? Vi ska se vad vi kan göra åt det. En duktig assistent vänder sig till arbetsledaren, som i sin tur kan vända sig till någon kunnig på området.
Gert-Inge har hjälpt flera handikappade med att hitta lösningar, så att de kan tillfredsställa sig själva.