Illustration av Magnus BardBland kommunalarna har socialdemokraterna ökat med 5,9 procentenheter till 66,7 procent på ett halvår. Inte sedan 1994 har stödet till s varit starkare. Om detta beror på att Mona Sahlin kommit eller att alliansen regerat framgår inte. Min gissning är att mycket handlar om väljare som känner sig lurade.
Varför då, säger alliansföreträdarna och spärrar förvånat upp ögonen: ”Vi gör ju bara det vi fått väljarnas mandat att göra!”
Ett korkat uttalande, som vittnar om ett maktfullkomligt förhållningssätt till opinionen.

Här är några exempel på alliansens bluffar:
• Alliansen gick till val på att förändra utnämningspolitiken.
Det var slut med partiutnämningar till ledande poster. Men, som statsvetaren Tommy Möller påpekar på DN debatt den 17 juni 2007: ”Mycket tyder på att regeringen bytt fot i utnämningspolitiken” och att omsvängningen präglas av ett bristande politiskt handlag som kommer att straffa sig: ”Att börja regerandet med att utse en välkänd moderatpolitiker till landshövding i huvudstaden var lika insiktsfullt som att börja en vit vecka med en sup.”
• Alliansen gick inte till val på att privatisera akutsjukhusen.
I SVT:s ”Duellen” mot Göran Persson före valet sa Reinfeldt ”Vi vill inte sälja akutsjukhus som du påstod i en tidigare debatt. Vi har inte det förslaget och jag är glad att du gav mig möjligheten att ge det beskedet här i kväll.” Efter valet upphävde regeringen stopplagen och nu avslöjas planer på privatisering av bland annat hjärtsjukvården på Karolinska universitetssjukhuset och hela Södertälje akutsjukhus. Se även sidorna 16-17.
• Alliansen gick inte till val på att privatisera och försämra för kommunala skolor.
Den ”nya” moderaten Fredrik Reinfeldt ansåg att de varit för fixerade vid friskolor och lovade i SvD 3 mars 2006: ”Nu är det den kommunala skolan som är uppgiften. Det är en lärdom och en tydlig förändring hos mig.”  Men i höst måste Stockholms kommunala skolor dra ner och säga upp lärare, medan friskolorna gynnas. I statsministerns hemkommun Täby tvångsprivatiseras det enda gymnasiet, mot elever, lärares och övriga partiers vilja.
En trovärdighetskris har drabbat alliansen. Väljarna fick inte vad de röstade på.