Vi börjar förstås i Katrineholm. Där hittar du nämligen Sveriges enda VVS-museum. Museets slogan lyder ”Upplev VVS-tekniken från forntid till nutid” och det är förstås en oemotståndlig lockelse. Ett museum om toaletter helt enkelt.
Kontakt: www.vvs-museet.d.se, telefon 0150-14980

Därifrån tar vi oss raskt till Småland, närmare bestämt Tran­ås. Tidigare mest känt för att Lennart Hyland kom härifrån. Men här finns också Tranås Pälsmuseum! Det är garanterat Sveriges enda pälsmuseum och ger en unik inblick i pälsstaden Tranås.
Kontakt: ingen hemsida, telefon 0140-68109

Så här långt in i vår museiguide börjar det kanske bli dags att svalka sig med en öl eller läsk. Och det hedrar vi genom att ta oss till Arbogas bryggerimuseum. Sveriges enda intakta bryggeri i trä och visar hur man bryggde öl förr i tiden.
Kontakt: ingen hemsida, telefon 0589-14210

Ungefär 5 000 av Kommunals medlemmar är brandmän. För alla dem är ett stopp på Brand­kår­smuseet i östgötska Simons­torp ett måste. Här får du veta hur man släckte bränder för 250 år sedan och en mängd gammal utrustning visas upp.
Kontakt: 011-880 55, www.brandmuseet.se

Det sista stoppet är en riktig nostalgitripp till Norrland. I Älvsbyn finns landets enda bensinmuseum. Bensin­nostalgi ända från 1920-talet, vad kunde vara ett mer värdigt slut på Kom­munal­arbetarens museiguide?
Kontakt: www.caltex.nu, 0929-124 37