– De har beslutat att patienterna ska köras över till Sahlgrenska när psykakuten på Östra stänger på kvällen, berättar Leif Glick, ordförande för sektion 54 i avdelning Väst som organiserar skötare.

Kommunals sektion gick till Arbetsmiljöverket, som har tillsynsansvar för arbetstidslagen, sedan arbetsgivaren under våren vid flera tillfällen beordrat övertid, trots att det ledde till att dygnsvilan på 11 timmar i arbetstidslagen inte kunde hållas. Verket har i sin tur överlämnat ärendet till en åklagare. Om åklagaren går vidare med fallet är det i så fall första gången de nya arbetstidsreglerna prövas i domstol.

Efter det har Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting kommit överens om att kortare dygnsvila (9 timmar) ska vara möjligt. Men ledningen har ändå sett sig tvungen att ändra rutinerna och stänga psykakuten även om flera patienter sitter och väntar på kvällen. Tidigare fick personalen jobba över till den sista patienten hade fått hjälp.
– Det känns som en socialpolitik á la 1910 att bussa runt patienter på det här sättet, säger Leif Glick.
Grundproblemet är snarare att det fattas personal, säger han.
– Det finns ingen budget för att anställa. Det här borde man ha tänkt på när man lade budgetramarna.
Östra Sjukhuset hävdar, enligt Göteborgs-Posten, att det ”enbart” skedde vid sju arbetspass under våren att dygnsvilan inte kunde hållas.
– Det spelar ingen roll. Var i lagen står det att det är ok att bryta mot den vid sju arbetspass? frågar sig Glick.

Kommunals och SKL:s avtal

I det nya avtalet sägs att dygnsvila vid planerad verksamhet (schemalagt) kan kortas ner från 11 till 9 timmar, så länge den genomsnittliga dygnsvilan på fyra månader är 11 timmar per 24-timmarsperiod.
Dygnsvilan kan vid ”tillfällig avvikelse” vara ännu kortare än 9 timmar, så länge den genomsnittliga dygnsvilan på fyra månader är 11 timmar per 24-timmarsperiod.

Tillsyn av arbetstidslagen

Arbetsmiljöverket har tillsynsansvar över arbetstidslagen men agerar ofta först när fack och andra anmäler misstänkta brott mot reglerna.
Det har hittills kommit få anmälningar om misstänkta brott mot reglerna, enligt Arbetsmiljöverket.
Enligt arbetstidslagen får inte kollektivavtalen innehålla regler som är sämre än lagen. Men vad det betyder är oklart. Arbetsmiljöverket kan inte gå in och tolka kollektivavtal, det kan Arbetsdomstolen göra, och slutligen EU-domstolen eftersom reglerna i lagen vilar på ett EU-direktiv.