Inget kollektivavtal – inga stridsåtgärder
Kommunal har aldrig satt något assistansföretag i blockad, som Hotell- och Restaurangfacket gjorde med salladsbaren i Göteborg. Ändå vimlar det av företag i branschen utan avtal.
Pedro Strada, fackligt förtroendevald i Stockholm ägnar mycket av sin fackliga tid åt att jaga assistansföretag som saknar kollektivavtal. |
I Stockholm finns minst 15 företag utan kollektivavtal av de totalt minst 50 som erbjuder personlig assistans i Stockholm.
Pedro Strada, vid sektion 26 i Stockholm, där 9 av 34 privata assistansanordnare saknar avtal, berättar att det kan vara svårt bara att få tag i företagen.
– Processen kan ta 2-3 månader, att skicka brev och ringa och fråga. Och det är så många som inte svarar.
Kommunal centralt har ett 30-tal ärenden med bara assistansföretag utan avtal. Men det är antagligen betydligt fler som saknar avtal. Assistansföretagen växer upp som svampar ur jorden. De sista två åren har det startats ett nytt kooperativ eller företag varje vecka.
De allra flesta skriver på avtal efter fackets första förfrågan. Men så finns det dem som vägrar eller gör sig oanträffbara. Ett exempel är Nordströms Assistans AB som finns över hela landet. Vd Eva Nordström har inte velat besvara Kommunalarbetarens frågor via telefon eller e-post.
Assistansia, med sitt huvudsäte i Örebro men med verksamhet över hela landet, kan sägas vara motsatsen. Där har kontakterna pågått länge. Och Assistansia vill ha kollektivavtal, uppger vd Per Grantah.
– Självklart vill vi det. Det finns inga tveksamheter om det.
Orsaken till att något avtal ännu inte finns påskrivet är tidsbrist. Parterna ska träffas efter midsommar.
Enligt Kommunals avtalsansvarige, andre vice ordförande Håkan Pettersson, finns det inget hinder för att vidta stridsåtgärder mot assistansföretag. Att det aldrig skett beror på hänsyn till tredje man.
– Det här är ett område där det är oerhört svårt att vidta åtgärder eftersom det drabbar de som är handikappade, säger han.
När, är läget så att det blir nödvändigt med stridsåtgärder?
– Jag kan inte i dag säga när det kan bli aktuellt att göra något sådant.
Är ni rädda för samma dåliga publicitet som Hotell- och Restaurang fick med salladsbaren i Göteborg?
– Nej men vi vill göra åtgärder som är lämpliga
Hur ska personliga assistenter få drägliga arbetsvillkor om inte facket tar strid för dem?
– Det gäller att vi gör just det, tar strid. Men när och hur, det får vi återkomma till.
Även om kollektivavtalen på assistansområdet har flera brister är de ändå en nödvändig grundförutsättning, påpekar Kommunals ombudsman Lena Retzius
– Det ger en trygghet i anställningen med kollektivavtal, att man får övertid, ob-tilägg och allt annat. Man slipper ställa upp på en massa tokigheter.
Företag utan avtal:
De flesta som saknar kollektivavtal är små enmansföretag där brukaren själv är arbetsgivare men det finns också lite större assistansföretag utan avtal.
Här är några av de avtalslösa företag som Stockholms tre största sektioner känner till:
• Nordström assistans AB
• Modern Assistans HB, Avtal på gång, enligt företaget.
• Assida Assistans AB
• Marcus Assistans AB
• Guldia Assitans AB, Avtal på gång, enligt vd:n och ägaren Hassan Charkas
• Assistansia AB, avtal på gång enligt både företaget och Kommunal.
• Indiva Care, avtal på gång, enligt Kommunal i Stockholm
• RZ Personlig assistans, enligt Kommunal i Stockholm
Kollektivavtal
Avtalet anger inte bara lön, och ersättning vid övertid och jour med mera. Arbetsskadeförsäkring, rätt till avtalspension, regler vid föräldraledighet är andra exempel på sådant som kan ingå i ett kollektivavtal.
Arbetsgivare som inte tecknar kollektivavtal kan betala låga löner och strunta i att försäkra sin personal mot olyckor, strunta i ob- och övertidsersättning, pensionspremier och annat.
En del andra länder har lagar som skyddar de anställda, i Sverige har arbetsgivare och fackföreningar i stället valt en modell med kollektivavtal. Därför har facket rätt att ta till blockad mot företag som vägrar teckna avtal.