– De kommer in tidigare. De kommer att få personlig coachning och framför allt ser arbetsmarknaden så mycket bättre ut nu, säger Kenneth Herder, direktör vid Ams avdelning för arbetsförmedlingsfrågor. 

Kenneth Herder
Kenneth Herder, direktör på Ams.

Ams kallade till presskonferens för att reda ut skillnaderna mellan den nuvarande aktivitetsgarantin, som upphör den 1 juli och den borgerliga regeringens  påfund: en jobb och utvecklingsgaranti. Det program som väntar för långtidsarbetslösa som inte är berättigade till a-kassa.
Ersättningsnivå är 65 procent av den tidigare inkomsten. En annan skillnad är att något fler kommer att ingå i jobb- och utvecklingsgarantin. Ams räknar med att 50 000 personer kommer att delta under hösten och att en femtedel av dem redan har fått jobb vid årsskiftet.

I genomsnitt i aktivitetsgarantin har cirka 38 000 personer deltagit det senaste året. Anledningen till ökningen är de hårdare a-kassereglerna där en bortre gräns införts.
Knappt fem procent av dem i aktivitetsgaranti har varje månad övergått i ett ”vanligt” jobb. Men den nya garantin kalkylerar Ams med att den siffran ska stiga till 15 procent.
Det blir också en skärpning i regelverket jämfört med aktivitetsgarantin, det sägs uttryckligen nu att de arbetssökande måste redovisa i detalj vilka jobb de har sökt. Tidigare har det kravet tillämpats olika vid olika arbetsförmedlingar.

Med satsningen på personliga coacher innebär det att ungefär var fjärde arbetsförmedlare (2 000 stycken av totalt 8 000) kommer att arbeta med målgruppen. Det innebär att andra grupper vid arbetsförmedlingarna kan räkna med mindre stöd, medger Kenneth Herder.
– Vilka det är går inte att svara på i dag.

En annan stor och viktig skillnad jämfört med aktivitetsgarantin är att en bortre gräns införs även här. Efter 450 dagar kan man inte längre vara med i åtgärden, då ska man som det heter ”anvisas en varaktig samhällsnyttig sysselsättning”. Men vad det exakt innebär kan varken Ams eller regeringen svara på ännu.
Känns inte det otillfredsställande, att en massa människor ska ingå i ett program där förutsättningarna är så pass oklara?
– Nej det finns tid att titta på vad det kan innebära. Nu handlar det om att jobba med de här frågorna som är viktiga nu. Innan den tredje fasen 2009 kommer naturligtvis regeringen ha tankar om detta, säger Kenneth Herder.
Som exempel på vad denna sysselsättning skulle kunna innebära nämnde Herder platser vid miljöstationer och ideella organisationer.

Jobb- och utvecklingsgaranti

Efter 300 dagar tar arbetslöshetsförsäkringen slut (450 dagar om man har barn under 18 år). Därefter jobb- och utvecklingsgaranti som ger 65 procents ersättning i max 450 dagar. Den vänder sig också till den som inte är eller har varit berättigad till ersättning från a-kassan och varit inskriven vid arbetsförmedling i 18 månader.

Ams ser det som 3 faser i garantin:
Fas 1: Kartläggning, föreberedande insatser och jobbjakt med coachning. Bland annat kommer en modell som prövats i Stockholm användas över hela landet som går ut på att arbetsgivarna är med i processen från början. Denna fas ska pågå i högst 150 dagar.
Fas 2: Resterande dagar i garantin: Arbetspraktik, arbetsträning och förhoppningsvis övergång till anställning.
Fas 3: Efter 450 dagar, för dem som inte får jobb väntar en ”varaktig samhällsnyttig sysselsättning”.