Maria Johansson

Det är omöjligt att inte trycka fingrarna för öronen när Maria tippar av det gröna glaset mot asfalten på Lunds avfallsstation. Det luktar sopnedkast och frisk luft, men det känner inte Maria.  
När bilen är tömd, kör Maria och hennes kollega Kent Jonas­son iväg för att tömma den första ”baljan”. I dag är det glas- och metalldag.

De kör genom villaområden med blommande träd. Jag och fotografen åker efter och vid ett stopp råkar vi parkera mitt framför soptunnorna. Precis som alla andra ser inte vi Marias jobb.
– Folk tänker inte på att det är någon som kommer och hämtar soporna, utan verkar se det som lite hokuspokus, säger Maria.
Enda gången hon fått beröm av kunderna var efter strejken för två år sedan. Två veckor utan sophämtning gav många en aha-upplevelse.
Vid nästa stopp hoppar Maria och Kent ur bilen samtidigt från varsin sida och slår igen dörrarna i takt. De går fram till soprummet på studenthemmet och drar ut två baljor var, en framför och en bakom kroppen.
– Det är alltid mycket gröna flaskor här om du förstår vad jag menar, säger Maria med ett menande leende.

Tömningen går i raketfart och på en sekund har de startat sopbilen igen, svängt ut på gatan och kört vidare till nästa ställe.
När Maria kliver ur bilen för åttonde gången skrattar hon och säger:
– Fattar du nu vad jag menar med att det är enformigt? Det är in, ut, fram och tillbaka hela dagen.
Cirka tjugo tömningsstopp senare är det lunchrast. I matsalen syns bara fyra andra tjejer bland ett trettiotal män, men Maria tänker inte på det.
– Nej, jag trivs jättebra här, jag hade nog inte fixat att jobba på dagis tillsammans med en massa fruntimmer. Jag var enda tjejen på fordonstekniska gymnasiet och är dessutom uppväxt med far och bror.
Det enda hon inte gillar med jobbet är vintern, när det är halt och mörkt, men inte heller det verkar bekymra henne något särskilt.
– Det är så mycket annat som väger upp. På sommaren till exempel när vi sitter och snackar skit på gräsmattan sista halvtimmen innan vi går hem, då är det roligt att jobba.
30 minuter går snabbt och nya soptunnor väntar på att bli tömda. Maria reser sig upp, tar sin tallrik och vattenflaska och går mot köket.
– Nu är det dags igen, säger hon och sprutar lite vatten i armhålan på en gäspande kollega.

| Foto: Ewa Levau | 

ID: Maria Johansson

Yrke: Renhållningsarbetare. Ålder:  24 år. Bor: Eslöv. Lön: Mellan 18000 - 19000. Vägen hit: Fordonstekniskt gymnasium. Fick fast jobb efter sommarjobbet.

Bäst och sämst

Bäst: Arbetstiderna och kollegorna. Sämst: När bilarna inte fungerar. Facket: Jag är med, men engagerar mig inte så mycket eftersom jag inte har några problem på jobbet.