– Känn stolthet och styrka i organisationen, omsätt det i mötet med medlemmarna, allmänheten eller våra motståndare, fortsatte hon.
Den andra var att köra hårt i de lokala förhandlingarna. Även om Kommunal träffat avtal med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, återstår de lokala förhandlingarna. I höst förväntar sig Ylva Thörn att de är klara.
Samtidigt som kongressen har Kommunal träffat två avtal, ett för kökspersonal på den privata sidan och ett för djurskötare. Båda ansåg hon vara ypperligt bra. Att det skett samtidigt som kongressen såg hon som ett bevis för att Kommunal kan göra två saker på en gång. Något som kommer att behövas i framtiden trodde hon.

Den tredje saken Ylva Thörn skickade med var en uppmaning att våga berätta om allt bra Kommunal gör.
– Vi ska visa vad Kommunal står för och förverkligar av det medlemmarna inte alltid känner till.

Med det tackade hon alla strax efter att Louise Hoffsten och Boo skolkör sjungit ”Idas sommarvisa”. Efter det reste sig ombuden och sjöng ”Internationalen” för att avsluta en kongress som skilt a-kassan från förbundet, slagit fast att socialismen ska vara kvar i stadgarna och att Kommunal fortsatt ska arbeta för långsiktig värdegrundsutbildning för att socialdemokraterna ska vinna nästa val.