Högre lägstalöner, rättvisa, 80-procentig a-kassa och rätt till heltid utlovades av socialdemokraternas partiordförande.
Men innan Mona Sahlin kommit så långt gratulerade hon alla kommunalare till det nya avtalet och tackade för vad kommunalarna ”åstadkom under 1990-talet”:
– Många av Kommunals medlemmar fick offra sig under de åren. Därför är det inte mer än rätt att det är just era medlemmar som får del av den positiva ekonomin vi har idag. Det ska ni vara stolta över. Ni har tagit ansvar – nu är det dags för andra att ta ansvar för vad regeringen gör.

Mona Sahlin på kongress
Att det finns röster som hävdar att Kommunals avtal leder till högre räntor ”’är rent skamligt” sa Mona Sahlin i sitt tal och uppmanade kommunalarna att inte ta på sig skulden.

Men krisåren under 1990-talet verkade glömda och begravna hos kongressombuden. Mona Sahlin fick ett kärt mottagande, och avsked, av en stående kongresspublik som klappade sina händer röda. Hon presenterades som ”vår partiordförande” och drog ner skrattsalvor när hon häcklade borgerliga politiker som Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Maud Olofsson.
Och hon fann fler skäl att tacka kommunalarna:
– Tack för allt stöd – för de socialdemokratiska värderingarna och idéerna. Som kvinna vill jag tacka alla starka systrar som finns inom Kommunal. Jag är den första kvinnliga partiordförande som socialdemokraterna någonsin haft, sa Mona Sahlin och fick en rejäl applåd som svar.

Hon fortsatte med att hylla den facklig-politiska samverkan som hon menade är viktigare än någonsin ”vi ska ha kvar våra rötter men sätta på oss våra vingar”. Hon kallade kollektivavtal för ”det där vackra, fina”. Och gick vidare med en mängd löften som hon ska infria om socialdemokraterna vinner valet 2010.
– Vi har råd med högre lägstalöner och vi har råd med rättvisa. Det är mitt löfte till er.    
Mona Sahlin lovade också ett lagförslag om 80-procentig ersättning från a-kassan. Samt deltid som en möjlighet och heltid som en rättighet. Det sista en fråga som Kommunal drivit i många år – även under de flertal år som socialdemokraterna suttit i regeringsställning.

Mona Sahlin räknade upp tre frågor som ska bli vägledande för socialdemokraterna i framtiden och som ett rådslagsarbete ska staka ut vägen för. Det var klimatfrågan, ”det är en fråga som är lika viktig som klassfrågan”, välfärden och jobben.
Socialdemokraternas nya partiordförande uppmanade Kommunals medlemmar att ta del i den debatten.
Men bland alla löften fann hon trots allt en läxa som fackföreningsrörelsen – och för den delen det socialdemokratiska partiet – måste ta till sig; Man fanns inte ute på arbetsplatserna och förde ut det socialdemokratiska budskapet.
– Där har vi – facket och partiet – verkligen en hemläxa att göra.
Hon talade också med emfas om att gemensamt ta fajten mot rasismen, främlingsfientligheten och homofobin. Det handlar om att alla måste våga säga ifrån eftersom det är allas problem.

| Foto: Tobias Holmqvist |