Ingemo Kjellberg
 Ingemo Kjellberg, lokalvårdare.

Ingemo Kjellberg,  lokalvårdare på det privatägda sjukhemmet Uttern i Botkyrka.
– Det var en bra avtalshöjning, det hade jag inte väntat mig. Det säger Ingemo Kjellberg.
Det nya löneavtalet med Sveriges kommuner och landsting gäller de offentligt anställda men Ingemo Kjellberg säger hennes arbetsgivare brukar följa efter.
­ De nya lönepåslagen låter mycket bra och jag hoppas att vi också på den privata sidan får de samma. Så brukar det vara, i alla fall.
Ingemo tycker det är bra med de snabba engångsbeloppen så man slipper vänta på lönehöjningen. Alla anställda i kommuner och landsting får nu 1 800 kronor i engångsbelopp för heltid i juni och 3 600 kronor för heltid i december.
 

 

 

Hallina Nilsson
 Hallina Nilsson, skolmåltidsbiträde.

Hallina Nilsson, skolmåltidsbiträde på den kommunala Hammerstaskolan i Norsborg.
– Engångsbeloppet låter bra.  Jag är en människa som försöker se allt så positivt så möjligt och  jag får nu lite mer att leva på.
Tidigare berättade Hallina Nilsson i Kommunalarbetaren  att hon arbetar deltid och får ut endast 6000 kronor i månaden  efter skatt. ”Lönen räcker till hyra och salt”, sade hon.
I juni kommer hon nu  också få  ett engångsbelopp på 900 kronor och i december 1 800 kronor.
Att få heltid är det absolut viktigaste för henne. Bland  Kommunals avtalskrav fanns rätt till heltid, men det ska  nu ska utredas i en en arbetsgrupp.
– Jag har talat med rektorn på vår skola och hon ska försöka ge mig fler timmar,  så det ordnar sig nog ändå, säger Hallina Nilsson som tycker att man alltid ska göra det bästa av situationen.