Jonas Milton, VD på Almega, arbetsgivarorganisation för privata företag:
– Jag har inte hunnit se Kommunals avtal. Det låter mycket med 13,8 procent. Allmänt kan jag säga om de avtal som hittills har slutits att nivån är alldeles för hög. Trenden är allt dyrare avtal. Riksbanken har flaggat för flera räntehöjningar och jag tycker hela avtalsrörelsen hittills är ett misslyckande. Det driver på räntorna. Vi som på avtalsparter har ett ansvar att se till att räntorna inte skjuter i taket I och med de höga nivåerna inte gjort vad som ankommer på oss.

Maj Karlsson, Linköping, avdelningsordförande i Kommunal Östergötland:
– Jag är nöjd, jag tycker att det är ett bra avtal i och med att vi uppnådde löneökningar motsvarande
13,8 procent. Att få ut en engångssumma under det här året är en bra lösning. Vi behöver inte sätta i gång genast med lokala förhandlingar. Jag hade önskat att vi hade kunnat få höjd lägstalön i ett tidigare skede.
Annars är jag nöjd, också med att en arbetsgrupp ska se över hur fler kan få heltid.

Kevin Thompson, Stockholm, fackligt ansvarig på det privata S:t Görans sjukhus, som följer avtalet med kommuner och landsting:
– Mitt intryck är positivt, till exempel att medlemmarna får ett engångsbelopp första året.
Vi får en rejäl pott att förhandla om från 2008.
Att det inte finns en individgaranti det året är inget jätteproblem. Vi löser ofta detta i lokala förhandlingar, vi har i princip inga som inte får något.
Arbetsgivaren har fått backa från att all makt enbart ska ligga hos arbetsgivaren och utgå från deras lönesättande monologer.
Det enda som är negativt är att det inte är någon nivåhöjning år 2007, men det kan folk stå ut med eftersom de får engångsbelopp.

Eivor Sandström, Arvidsjaur, sektionsordförande Kommunal:
– Jag tycker att 13,8 procent verkar bra. Men jag hade velat att det finns en central individgaranti som gör att var och en får något varje år. Men det får vi ordna lokalt. Självklart ska alla medlemmarna få något varje år, inte bara någon enskild grupp. Jag hade också hoppats att lägstlönen skulle höjas redan nu.
Likaså hade jag hoppats väldigt mycket på heltid inom våra yrken, eftersom det är omöjligt att leva på en deltidslön. Vi får försöka uppnå detta lokalt så snabbt som möjligt här i Arvidsjaur.