Mjölksyran får Britt Gärtner att stöna när hon gör knäböjningarna i testet.
I nattjobbet på demensboendet i Nynäshamn springer hon mycket i trappor. Varje dag går hon också en promenad på 45 minuter.
Men testet är krävande. Vårdjobbet ställer tuffa krav, hävdar Johan Holmsäter utifrån mätningar av fysisk kapacitet som gjorts vid Arbetsmiljöverket och Arbetslivsinstitutet. I dag driver han företaget Liv & Lust, som bedömer fysisk kompetens för företag och kommuner.
– Arbetsbördan för vårdarbetare är ansträngande. Precis som en brandman ska kunna bära ut en livlös kollega som väger mer än han själv ur en brinnande byggnad, ska en undersköterska kunna flytta en patient. Har hon inte krafter är det lätt att hon skadar sig själv eller patienten, säger Johan Holmsäter.

Britt Gärtner kör sit ups. Liv & Lusts sjukgymnast Åsa Arvidsson uppmuntrar. Efter 33 tar det stopp, max är 50.
– Jag kände mer i nacken än i magen. Jag blev svettig, men det kändes helt OK, säger Britt Gärtner.
Lyften med fem kilos hantlar är tuffa. Uthålligheten i ryggmusklerna testas på en brits.
Britt Gärtner dricker ett halvt glas vatten innan hon stiger upp på motionscykeln. I början är den lättrampad, efter en stund blir det mer ansträngande. Britt Gärtner kastar luggen åt sidan, pustar och kämpar på. När pulsen når 155 avbryts testet. Lite matt i benen vilar hon.
Resultatet ska placeras på en skala från ett till fem som tagits fram av fysiologiska experter. För vård­arbete krävs en fyra, av en brandman en femma. Den som får en etta riskerar hjärt- och kärlsjukdomar samt problem med rygg, nacke och axlar.

Åsa Arvidsson börjar räkna ut resultatet och berättar om två personalgrupper i äldreomsorgen som gjorde testet. Majoriteten låg på en etta, ingen på fyra.
Britt Gärtner får själv skatta var på skalan hon ligger, och hon har rätt, resultatet blir två plus. Ändå är hon lite chockad.
– Jag trodde att det skulle vara lite bättre, att vi i vården skulle ligga på treor, vi som jobbar så hårt, säger Britt Gärtner.
Åsa Arvidsson ger råd. Varje dag behöver kroppen en timmes fysisk aktivitet när man går eller cyklar raskt.

Förutom att promenera går Britt Gärtner på stretchmoves, som är långsamma och mjuka rörelser till musik. Det erbjuds alla kommunanställda i Nynäs­hamn som fyllt 55. Gymkort köpte hon för något år sedan.
– Det var dyrt, 2 000 kronor för en termin.
Lönen avgör hur man har råd att träna, hävdar Britt Gärtner.
Som kommunanställd har hon möjlighet att gratis träna styrketräning på kommunhuset och simma i Ösmo.
Att utnyttja rätten till en timmes friskvård i veckan är svårare.
– Brandmän och poliser har fysisk träning i jobbet. Men för oss funkar det inte att gå ifrån.

För att öka sin fysiska kompetens behöver Britt Gärtner konditionsträning en timme varje dag. Johan Holmsäter förklarar att träning behövs för att hjärtat ska klara att pumpa ut tillräckligt med syresatt blod till musklerna och att musklerna är vältränade.
Om man till vardags har ett tungt arbete, och aldrig tränar upp kroppen att ha extra krafter, så slits den ner. Därför är det viktigt att kroppen regelbundet utsätts för hårdare belastning.
 
Två månaders regelbunden träning varannan dag kan höja syreupptagningsförmågan med närmare 20 procent. Då sparar man krafterna, arbetet känns lättare och man får kraft över till det man är intresserad av.
För att träningen ska få effekt bör pulsen ligga på 120-130. Det kräver så mycket ansträngning att man blir svettig och varm, och då ska man vara så lätt klädd att man nästan frysar när man går ut.
Britt Gärtner får rådet att prova lättgympa eller hopplösgympa två till tre gånger i veckan. Stavgång är också bra.
Med de träningsråden kan hon ligga på tre plus om ett år.

Så går testet till
Resultatet vägs samman till ett betyg, 1-5. För vårdjobb krävs
4. Det går inte att säga att ett visst antal lyft ger ett visst betyg – allt räknas ihop. Britt fick 2+.

50 lyft.
Kvinnor använder femkiloshantlar. Britt klarar 15 lyft.
Fystest    
 Fystest 2 minuter. Framliggande ryggsträckning. Britt klarar 1 minut och 15 sekunder.         
 50 sit ups. Britt orkade 33.  Fystest    
 Fystest Cykla dig slut.
Belastningen ökas tills testpersonen inte orkar mer. Här avbröts testet vid en puls på 155.
   
50 knäböjningar. Värsta delen     i testet är när undersköterskan Britt Gärtner prövar uthålligheten i benmusklerna. Hon klarar 28 stycken.  Fystest    

Så mycket träning behöver du:

VARJE DAG
Underhållsträning. Rörelse en timme om dagen ger grundkondition. Gå eller cykla till jobbet, ta en promenad på lunchen, kvällen eller morgonen. Gå i alla trappor. Cykla eller vandra under helgerna.

VARANNAN DAG
Påbyggnadsträning. Träna kondition i 30 minuter, två till tre gånger i veckan. Det kan vara jogging, gympa, aerobics, styrketräning eller simning.

IBLAND
Gå en termin på Tai-chi, yoga, jazzdans, afrikansk dans, balett, magdans eller något annat. Testa paddling och klättring. Prova snowboard.

|Foto: Anna Simonsson|

ID: Britt Gärtner

Ålder: 60. Yrke: Undersköterska. Familj: Man, två söner 39 och 41 år gamla, två barnbarn 4 och 10 år. Bostad: Hus i Sorunda. Bakgrund: Parkeringsvakt, drivit lunchkafé, började arbeta inom äldreomsorgen i slutet på 1980-talet. Aktuell: Har testat sin fysiska kompetens.