Vad ska jag välja, grön eller vit? Egentligen är det faktiskt nästan samma sak. De är bara odlade på olika sätt. Den vita odlas täckt med jord och kommer aldrig upp i dagsljus, medan den gröna växer i det fria och blir klorofyllgrön av solen.
Leta efter sparrisar som ser fräscha och spänstiga ut. Snittytan ska vara frisk.  Knopparna är känsliga så varsamhet krävs!
Stänglarna håller drygt vecka om du behandlat dem försiktigt. Linda gärna in bunten i en fuktig handduk med knopparna utanför och förvara stående i kyl.

Gör så här: Bryt av eller skär bort den nedre delen av ”foten”. Späd nyskördad sparris behöver du inte skala, men är den grov och träig måste den ansas. Stötta ”foten” mot skärbrädan. Börja någon centimeter nedanför knoppen och skala nedåt med lätt hand med en vanlig potatisskalare. Vit sparris ska alltid skalas.
Använd en kastrull där sparrisarna får plats i hela sin längd. Sjud i riklig mängd lättsaltat vatten eller ånga dem, se rutan nedan. Koktiden beror på tjocklek och hur färsk sparrisen är. Börja med 5 minuter och prova med sticka. Stängeln får inte sloka för mycket när du fiskar upp den och ska ha lite tuggmotstånd kvar. Låt sparrisarna rinna av. Självklart kan du också både steka och grilla sparris.

Men, man behöver inte krångla till det. Det räcker gott att försiktigt sjuda sparrisarna och servera dem med lite citron, lite salt och en klick smör. Det är ljuvligt!

Ånga dina grönsaker!

De håller färg, form och vitaminer bättre än i vattenkok. Det är inte svårt, och inte behövs någon krånglig utrustning. Själv använder jag en ånginsats köpt på en loppis för någon tia. Men en kastrull, ett lock och en vanlig sil går alldeles utmärkt. Ge kastrullen en bottenskyla vatten. Placera silen i kastrullen. Koka upp vattnet och lägg grönsakerna i silen. På med locket och ånga grönsakerna tills de mjuknat. Räkna med lite längre koktider när du ångar.