– Hon blev väldigt berörd, kunde väl aldrig drömma om att hon skulle få så mycket pengar, berättar Kommunals sektionsordförande Irene Runkvist-Larsson om när kvinnan fick beskedet.

Allt började med att en annan kvinna kom in på fackexpeditionen. Förutom sitt heltidsjobb jobbade hon ibland också extra som personlig assistent. Hon tycket ersättningen var låg och frågade:
– Tjänar de inte mer som personlig assistent?
– Men du jobbar ju heltid, du ska ju ha övertid! svarade Irene Runkvist-Larsson.
Kvinnan berättade att det var fler som gjorde som hon. De fick timlön istället för övertidsersättning eller fyllnadstidslön.
– Flera hörde av sig, vi samlade ihop uppgifterna och lämnade in till arbetsgivaren. Kommunen kollade att de stämde. Så nu får de pengarna som de har rätt till, berättar Irene Runkvist-Larsson.

Även om kommunen säger att man nu gjort en kontroll utesluter hon inte att det kan finnas fler som inte fått ut den lön de har rätt till. Det handlar både om fyllnadstids för deltidare som jobbar upp. Övertid när man jobbar mer än heltid. Och så semesterersättning.
Sammanlagt får 25 stycken som jobbat extra som personliga assistenter dela på över 1,6 miljoner konor.

Dessutom har det visat sig att kommunalare som jobbar med badverksamheten har haft för lång arbetsvecka. De fick aldrig den arbetstidsförkortning de skulle ha fått när öppettiderna förändrades för några år sedan. Istället för 38,45 timmar i veckan har de jobbat 40-timmar. Nu får de tillsammans dela på 400 000 kronor.