I valrörelsen talade moderaterna tyst om miljön. I KA:s enkät med partierna (14/06) om vad som var den viktigaste miljöfrågan tog alla partier, utom moderaterna, upp någon aspekt av klimathotet.

Moderaternas fråga nummer ett var övergödningen i Östersjön. Förvisso också en betydande miljöfråga, men Reinfeldt själv var i valrörelsen närmast negativ till miljöpolitik.
Henrik Brors skriver i en analys i DN (07/05/18) under rubriken ”Reinfeldts omsvängning till miljöaktivist är remarkabel” om hur partiledaren i Almedalen för tio månader sedan snäste irriterat åt DN:s frågor om miljö. ”Miljöprat var bara ett sätt att försöka komma bort från huvudfrågan inför valet, om jobben, tyckte moderatledaren då.”

Göran Eriksson i SvD påminner under rubriken ”Nu vill nya m bli nya mp” (07/05/19) om Reinfeldts tid i opposition, då han var negativ till miljöskatter och bensinskattehöjning, liksom till bilavgifter och el-certifikat. Saker han nu i det närmaste tar åt sig äran för att ha uppfunnit. Miljöpartiet påstås ”rasa” över kapningen, men nyvalda partisekreteraren i mp Agneta Börjesson säger att partiet tvärtom gläds åt att moderatledaren nu kallar sig miljökramare.
I SvD 070520 säger hon att det ”är jätteroligt när Fredrik Reinfeldt är i Kalifornien och får cred för beslut som han aktivt har motarbetat i Sveriges riksdag tidigare och som har varit helt och hållet våra förslag.”
Jo, jo, jätteroligt var ordet, sa Bull…

Ja, låt oss alla glädjas åt att Sveriges statsminister uppträder som miljöaktivist, i alla fall på bortaplan.
Och kanske även lite grann häpna över hur han parerar kritiken från s-ledaren Mona Sahlin om att han inte tog upp Irakkriget med president George W Bush: ”Jag beklagar om Mona Sahlin tycker jag pratat för mycket om klimat och miljö.”
Vad ska man kalla ett sånt beteende? Dumdrygt kanske.
Det är väl jättebra att Sveriges statsminister vill vara med på miljötåget, med tanke på att vi alla behöver ta ett både personligt och politiskt ansvar för vår värld. Det är inte fel att ändra sig, i synnerhet inte till det bättre.

Men att tala om miljö är förstås inte något som hindrar att man även talar om krig. Och mycket återstår i praktisk handling innan moderaterna som miljöparti känns trovärdiga.

PS Några saker att ta itu med på hemmaplan: Svensk industri ökade sina koldioxidutstläpp med en halv miljon ton under förra året. Köp av så kallade utsläppsrätter minskar inte utsläppen. Bygg din egen utsläppsbank hemma istället, med hjälp av exempelvis cykel, samåkning, bra matval i affären och sopsortering.