Många trivs inte på jobbet. Men steget att byta är stort. I stället mår man dåligt. För att öka rörligheten och få friskare personal har kommunerna i Sjuhäradsbygden startat ett medarbetarcentrum.
Här finns en databas där kommunerna lägger in lediga långtidsvikariat och fasta tjänster när någon inte har förtur till jobbet. Sedan har medarbetarcentrum fem dagar på sig att hitta någon intresserad, sedan annonseras tjänsten ut.

Git Broomé, 39, hade jobbat som park- och anläggningsarbetare i Borås när hon tog kontakt med medarbetarcentrum.
– Jag fick bekräftelse på saker som jag visste, samtalen blev hjälp till självhjälp, säger hon.

Sedan i mars testar hon jobbet som fordonshandläggare på servicekontoret. Hittills har hon mest sysslat med fakturahantering. Samtidigt har hon läst gymnasieskolans a-kurs i företagsekonomi på distans. I höst siktar hon på b-kursen.
– Jag trivs jättebra. Jag har olika arbetsuppgifter och ansvar. Det är lätt att se något praktiskt i det här. Klarar jag prövotiden får jag vara kvar, säger Git Broomé.

Hon trivdes bra på jobbet förut också. Då jobbade hon som park- och anläggningsarbetare, klippte gräs och körde spol- och slambilen. För ett år sedan fick hon diskbråck. Låg i sängen och kunde inte röra sig på tre veckor. Hon är fortfarande sjukskriven på 50 procent.
– När jag kunde gå igen började jag tjata. Sedan har jag haft tur, säger Git Broomé.

Tanken är att medarbetarcentrum i första hand ska vända sig mot friska, men några deltidssjukskrivna har också fått hjälp. Sedan årets början har 650 lediga jobb lagts in i medarbetarcentrums databas, 130 personer har gått på samtal och många av dem vill byta jobb. Femton har fått nytt jobb, tre av dem hos privata arbetsgivare.

Omkring 35 procent av alla anställda upplever att de är på fel jobb, visar undersökningar från Arbetslivsinstitutet. Fenomenet kallas inlåsning.
De som upplever detta lider mer av magbesvär, olust, trötthet och håglöshet än sina arbetskamrater.