– Alla undersköterskor och vårdbiträden har skrivit på, missnöjet är stort, säger hon.
Ödeshög tillhör de många kommuner som inte höjde lönerna mycket mer än vad de måste enligt det centrala löneavtalet. 13,50 kronor i timmen extra per person blev det lokala påslaget förra året
– Nu har vi bara ledsnat för vi vet att vi ligger lågt i Ödeshög, säger Ann-Charlotte Karlsson på äldreboendet Rosengård. Någon gång måste väl kommunen ge mer.
Enligt henne ligger lönerna minst tusenlappen högre i kommuner bara några mil bort: Mjölby Tranås, Boxholm exempelvis.
– Och att det är tufft att få semestervikarier är inte så konstigt när Mjölby erbjuder 20-30 kronor mer i timmen.

Hon tycker inte att de fått något svar på sitt krav att kommunen ska ställa upp med mer pengar i år till lönerna i Ödeshög. Kommunalrådet Magnus Oscarssons svar retar bara upp henne. Så här svarade han:
”Tillsammans med Er fackliga organisation Kommunal arbetar vi vidare med löneprocessen. Vad avtalet för 2007 säger vet vi i dagsläget inget om eftersom det ännu inte är klart på allra högsta nivå.”
– Att det är löneförhandlingar på gång, det vet ju alla. Det är ingen nyhet precis, kommenterar hon.
Ann-Charlotte Karlsson anser att Ödeshög borde skaffa sig en vettig lönepolitik med lönestegar som i Boxholm.

Kommunalrådet Magnus Oscarsson (kd) ger en annan bild av Ödeshögs vårdlöner:
– Enligt vår personalsekreterare ligger vi jämförbart med både Boxholm och Vadstena.
Han säger att förra gången gjorde man en rejäl satsning på de lägsta lönerna. Ingen ska tjäna under 17 000 kronor. Enligt honom ligger kommunen högre än både Kinda, Vadsten och Finnspång, men lägre än Boxholm.
– Vi försöker inte vara snikna, utan gör allt för att alla ska få så bra lön som möjligt. Men vi har en kärv ekonomi. Det inget att sticka under stol med.
Han är orolig för om Ödeshög förmår betala de vårdlöner som kommer att krävas för att rekrytera unga.
– Jag vet att det är ett tungt jobb. Min mor jobbade länge som vårdbiträde på natten. För att kunna rekrytera behövs bra löner.

Medellönen för en undersköterska i Ödeshög är nu 17 578 kronor. Det är relativt lågt. Till och med 400 kronor lägre än genomsnittslön landet 2005. Enligt Kommunal i Boxholm tjänar idag så gott som alla undersköterskor där 18 690 kronor.