För att hålla sig frisk och uppnå en god hälsa är den inre kommunikationen lika viktig som fysisk aktivitet. Ingen av dessa två friskfaktorer klarar sig utan den andra, vilket många människor idag inte är medvetna om. Det är viktigt att förstå sambandet mellan kropp och själ!

Motion: Fortsätt enligt vecka 6

Matsedel: Denna vecka försöker du själv komponera din matsedel efter de redskap du nu har. Fortsätt med mjölkfria alternativ och undvik mjölprodukter. Om du vill kan du gå efter matsedeln från vecka 1,  men gör om den efter dina önskemål. Till helgen njuter du av en buffé och ett glas vin (frivilligt). Var medveten om vad du stoppar i dig och gör ett aktivt val.

Andning: Denna vecka ska du fokusera på att andas. När du andas medvetet sker en viktig inre kommunikation: kroppen lär sig känna skillnad på om den är spänd eller avslappnad. Den lär sig också att styra de muskler som styr andningen.
Dessa styrs helt omedvetet, vilket är nödvändigt för att vi ska överleva. I den värld vi lever i med ett konstant informationsflöde utifrån startar också många nya tankar och en inre kommunikation helt omedvetet. Ibland med positivt resultat, men många gånger också med ett negativt. Därför kan det ibland vara nödvändigt att stanna upp och reflektera över hur vi andas och känna efter om det är magen eller lungorna som trycks ut och in. Vi behöver lära oss sända rätt signaler och att medvetet styra andningen.  Då hittar kroppen tillbaka till de inre signaler, som inte aktiveras i ett högt tempo.

Att reflektera över:
Hur andas jag, med magen eller bröstkorgen?
Finns det tillfällen när jag upplever att jag inte har kontroll över andningen?

Yogiandning
o Sitt bekvämt på en stol med fötterna fast på golvet. Lägg händerna på knäna. Blunda gärna och följ rytmen i kroppen med andningen. Bli medveten om var du andas in och andas ut. Andas in genom näsan – först lyfter du upp bål/mage och sedan bröstkorgen
o Håll andan någon sekund
o Andas ut genom munnen – först bröstkorgen och sist mage/bål
o Pusta ut den sista luften ur magen genom små korta pust…