SVAR: Era körsbärsträd har nog angripits av körsbärsflugan, vars larver är en svår skadegörare både på söt- och surkörsbär. Man brukar inte upptäcka larverna förrän vid skörden. De kläcks och förpuppas sedan i marken omkring träden. Ibland syns flugan, som då är tre-fyra millimeter lång och svartglänsande med vingar som har en klargul fläck på ovansidan. Den svärmar under juni-juli och lägger sina ägg i skalet på de ännu hårda karten.
Den körsbärssort som anses klara sig bäst från angrepp är skuggmorell. Plocka bort så många som möjligt av angripna bär och bränn dem för att minska antalet fluglarver som kan föröka sig. Eller sätt upp många blåa och gula klisterskivor, som flugorna dras till och  fastnar på. Det du kan göra är alltså att försöka minska antalet angripare och även påverka dina evuentuella grannar att göra likadant med sina träd.