– Vi brukade fråga när vi skulle få några löneförhöjningar, då när våren kom och andra vård-anställda fick sina löner justerade. Men det blev aldrig något, berättar Heli Bauman som nu fått jobb hos en annan arbetsgivare.
Heli jobbade på Huddinge sjukhus innan hon för tre och ett halvt år sedan flyttade till Nacka och sökte jobb där, som vårdbiträde. Det blev Curanda – det privata vårdföretaget som nu är i konflikt med Kommunal, eftersom ägaren vägrar teckna kollektivavtal. Curanda låg tio minuter hemifrån, och Heli fick det hon begärde – fast jobb och 18 000 kr i lön.
– Jag hade erbjudanden från andra företag, det var otur att jag inte valde något annat.

I mars i år hade Heli fått nog. Hon skrev sin uppsägning på en blankett och la den i ägarens fack på kontoret. Några dagar senare fick hon en utskällning av Curandas ägare Pirjo Leppiaho. Heli fick ett ultimatum – gå direkt eller jobba kvar under uppsägningstidens tre månader.
– Jag förklarade att jag hade en uppsägningstid på  en månad, och att jag kunde gå direkt, men i så fall ville ha betalt för uppsägningstiden.
Så blev det den sista april, räkningarna skulle betalas, och Heli Bauman hade bara fått 8 000 kr insatt på sitt lönekonto:
– Jag fick låna pengar för att kunna betala räkningar. Jag skulle fått min lön för mars och april, för extrajobb och ob och semesterersättning – och lön under uppsägningstiden. Jag har inte fått lönebesked och inte heller kontrolluppgift för 2006.

Heli Bauman hann aldrig få någon löneförhöjning under åren på Curanda.
– Nej, jag vet ingen som fick det, säger hon. Ägaren sa ”kanske, om jag får fler kunder.”
Ur offentliga uppgifter från Skatteverket kan man utläsa att ägaren själv, Pirjo Leppiaho, ändå tyckte sig ha råd med löneförhöjning för egen del. 2003 tog hon ut 36 400 kr i månaden, och två år senare 46 800 kr – ett lönelyft på 28 procent.

(Foto: Elisabeth Edén) 

Detta har hänt på Curanda

Ägaren till Curanda Vårdassistans AB i Nacka vägrar teckna kollektiv-avtal, och är satt i blockad av Kommunal sen den 25 januari.
På nyhetsplats i KA har tidigare anställda berättat om arbetsförhåll-andena på Curanda; Omid Bazgar i nr 2, Maria Bielwowska i nr 5, Daod Ali och Christian Svensson i nr 6.
Ägaren Pirjo Leppiaho skickade ett genmäle till KA som publicerades i nr 7, men vill utöver det inte kommentera de anställdas berättelser. 
Blockaden fortsätter, blockadvakter är på plats varje morgon utanför Curanda.