Det senaste längre vikariatet som Evelina Sjöberg i Örnsköldsvikhade tog slut 2003. Det var inom hemtjänsten. Därefter har hon studerat i  en period samt hoppat in som timanställd inom kök och hemtjänst.
I mars sänktes hennes ersättning från a-kassan från 80 till 65 procent. Det betyder drygt 2000 kronor mindre varje månad efter skatt.
– Det blir naturligtvis mycket svårare och jag får tänka efter mer hela tiden. Hade jag inte haft en sambo hade det varit skitsvårt. Då hade jag inte kunnat göra någonting. Det är tillräckligt lite pengar att leva  på när man är två stycken.

Evelina Sjöberg söker jobb som ekonomibiträde inom storhushåll.
Drömmen är ett jobb på ett skolkök med arbetstider måndag till fredag. Hon hoppar in och jobbar timmar på ett kök på ett äldreboende och stämplar där emellan.
– Jag förstår att deras tanke med sänkningen är att man ska anstränga sig mer när man får så lite pengar. Men chanserna till jobb är ju som innan, jag har inte märkt av att det har blivit lättare att få jobb.
Just nu säger hon att det ändå känns ganska hyfsat. Hon tror att hon har chans att få ett vikariat på 50 procent på ett skolkök, vilket betyder att hon inte skulle behöva stämpla lika mycket.

Evelina hade hört talas om sänkningen innan den infördes i mars, men inte tänkt så mycket på det mer än att det skulle bli mindre pengar.
– Men eftersom jag inte är så insatt känns det som jag får acceptera
att det är så här nu. Jag har ju inte protesterat även om jag självklart skulle vilja ha 80 procent. Jag sökte lika många jobb då, man vill ju inte leva på att stämpla, och det är ju inte kul att gå hemma precis.

(Foto: Leif Wikberg) 

Så fungerar den nya a-kassan

Dag 1-199 av arbetslösheten är ersättningen 80 procent.
Efter 200 dagars arbetslöshet sänks ersättningsnivån till 70 procent.
Efter 300 dagar tar arbetslöshetsförsäkringen slut (450 dagar om man har barn under 18 år).
Därefter hamnar man i en "jobboch utvecklingsgaranti" som ger 65 procents ersättning. Den införs 1 juli 2007. Fram till dess gäller aktivitetsgaranti eller ersättning med 65 procent.
Den högsta dagpenningen sänktes redan 1 januari till 680 kronor (från 730 kronor) under hela ersättningsperioden.