Det tog lite tid, men nu har till och med maktens män tutat i gång den stora varningsklockan. Tonen påminner om 70-talets gamla elektriska väckarklockor. Minns ni? Signalerna kunde väcka upp en död. Larmet går och vi är nu välupplysta om att vi inte kan snooza längre.  
Vänsterfolk har haft hyfsad koll på att nords konsumtion, på bekostnad av syd, inte bara handlade om orättvis fördelning, utan också om miljön. Men att det var så här illa?! Det är lätt att få panik. Eller intala sig själv att man fått tinnitus av allt larmande och därför inte hör vad forskarna säger.
Vi måste flyga mindre. Dra ner på bilandet. Jag tror inte att du som läser detta känner dig jätteträffad. Jag tror inte att kommunalare utgör majoriteten av dem som har klippkort på flyget. Jag vet att bara var tredje kvinna äger en bil. Bara hälften av ensamstående mammor ”har tillgång till en bil”.

En av miljöbovarna har svenska medier valt att ignorera. Det är konstigt eftersom den rör vår vardag och utgör ett större hot än all samlad transport i världen, bilismen och flyget inkluderad. Livsmedelsproduktionen är det tredje största hotet mot miljön. En expert på området, som Lisa Gålmark, skulle kunna hålla timslånga föredrag på temat, men låt mig bara ge några exempel.
Det går åt hundra tusen liter vatten för att producera ett kilo kött. 40 procent av Amazonas regnskog har skövlats för att ge plats åt betesdjur och sojabönsodlingar, som på ett onaturligt sätt göder andra djur i köttindustrin. Den bit mark som föder en köttätare kan mätta tolv veganer.
FN:s tredje rapport om klimatet kommer i maj. Där ska möjliga vägar för att bromsa den globala uppvärmningen presenteras. Jag hoppas att maktens herrar får välbehövlig guidning i hur vi ska ställa om livsmedelsproduktionen i den rika delen av världen. För haven, djuren, rättvisan, mot svälten, för vår hälsa, miljön, och vår egen skull. Under tiden ber jag å det ödmjukaste: välj vegoburgaren framför hamburgaren.

JA
Första maj!

NEJ
De borgerliga klimatkramarna.