Var och en av de 16 har skrivit ett kapitel som på olika sätt berör arbetsmiljön. Texterna utgår ifrån de egna arbetsmiljöer och erfarenheterna från arbetsplatser. 

Examen i arbetsmiljö
Fastighetsskötaren Kenneth Sahlin Kramfors, mentalskötaren Örjan Byström, Vänersborg och bussföraren Gunnar Ljuslin, Stockholm, stolta författare till boken om en bättre arbetsmiljö.

Våren 2005 började Kommunal och Lunds universitet samarbeta på arbetsmiljöområdet. Och nu har första årskullen tillsammans med sina lärare i ämnet Arbetsmiljö – teori och praktik, presenterat boken Vägen till bättre arbetsmiljö.
Syftet med den är att beskriva olika problem och hur man kan lösa dessa.

Arbetsmiljöerna
inom många olika yrken finns med: hot och våld inom ambulans och sjuktaxiresor, utbildning inom renhållningsbranschen, arbetsmiljön för personliga assistenter och i svenska kyrkan, med mera.
–    Det började med att jag satt och klippte gräset, säger Kenneth Sahlin som är bovärd och huvudskyddsombud i sekt. 51 Kramfors i Västernorrland. Det var vanligt att man stängde av funktionen att motorn stannade när man gick av för att flytta på något framför maskinen. Jag började fundera på varför man frivilligt utsätter sig för en sådan allvarlig risk att klippa av fötter och ben. Då intresserade jag mig för vidare studier i ämnet arbetsmiljö, säger Kenneth.

Sina högsskolestudier ägnade han personal- och organisationsutveckling av en städorganisation, med inriktning på lokalvårdarna anställda på ett bostadsbolag i Kramfors. Kan arbetet organiseras så att det blir mindre tungt, var en av frågorna han ställde sig.

Boken Vägen till bättre arbetsmiljö är utgiven som ett samarbete mellan arbetsmiljöhögskolan vid Lunds universitet och Kommunal.
Boken är en fördjupning av de rapporter som kom i den första boken från 2005; Arbetsmiljöer inom Kommunal.