SVAR: Mat vid nattarbete är ett ofta debatterat ämne. Jag har pratat med en forskare i ämnet och hennes råd var precis det du skriver om. Eftersom energiomsättningen är styrd av dygnsrytmen är kroppen gjord för att använda sig av sitt ”lager” under natten. Kroppen är också gjord för att vila då. Eftersom vi i dagens samhälle trotsar denna naturlag får vi försöka göra det bästa utifrån de förutsättningar vi har.
Mitt råd blir också att äta din frukost runt sextiden innan du går och lägger dig. Ät sedan lunch när du vaknar och en proteinrik middag på kvällen vid 18-tiden. På natten rekommenderas små mellanmål som frukt, enklare soppa, knäckebröd med proteinrikt pålägg och liknande.
Det finns ännu inte mängder av forskning på detta område, men de som gått in på ämnet lite djupare brukar ge råden du redan idag lever efter.