En författare och en illustratör som själva fått Astrid Lindgrenpriset har gjort den här minnesboken inför 100-årsminnet. Den kommer ut på Astrids eget förlag. Och det känns. Hela boken andas förståelse av Astrid Lindgrens väsen, så som hon själv framträtt i sina texter. Den är precis 100 sidor – en lagom tjock, rolig och klok bok om en av våra absolut bästa och stilsäkraste sagoberättare.

Här får vi dels en guide till de platser där Astrid, eller hennes föräldrar bott i Vimmerbytrakten. Exempelvis Bullerbyn, Sockerdricksträdet ur Pippiboken, Katthult och andra ställen där Astrid framlevt sin, som det verkar, osannolikt lyckliga och lekfyllda barndom, i ett fagert småländskt landskap med snälla vuxna och massor med möjligheter till äventyr.
Vi får lära känna Astrid Ericsson, som hon hette som flicka, hennes syskon och hennes bästa vän, som faktiskt hette Madicken. (Och som är på pricken lik den Madicken som så småningom förnöjt så många barn.) Och så får vi en liten nyckel till vilka saker och händelser som Astrid Lindgren använt när hon skrev sina böcker. Plus viktiga årtal och inte minst alla hennes böcker från 1947 – 2007.

Många barn och vuxna har kanske bara bekantat sig med Astrid Lindgren via filmerna. Men det går ju att reparera. Astrid har ett språk och en ton som lämpar sig för både små och stora. Hon är inte den sorten som blinkar lite åt de vuxna, och gör sig lustig på barnens bekostnad, tvärtom. Det är barnablicken och barnens synvinkel till 100 procent.
Fråga gärna efter sagosamlingar, som Kajsa Kavat, allrakäraste syster och I skymningslandet.  Missa inte heller Nils Karlsson Pyssling, de spännande berättelserna om mästerdetektiven Kalle Blomkvist och så förstås Mio Min Mio, en fantasybok i mästarklass.

Själv har jag läst om många av hennes böcker och häpnat över hur rolig och spännande hon är, hur hon förnyat språket och hur avancerat hon använder sig av sitt stoff till att väva magiska sagovävar. Den här boken om Astrids äventyr läser du med ett småleende på läpparna, jag tror att Astrid hade gjort detsamma.