– Det känns väldigt positivt, vi har väntat länge nu, säger Lena Nyströmmer som jobbar i hemtjänsten i Lekebergs kommun.
Efter två års fackligt arbete är det nu bestämt. Varje anställd kommer att få välja kläder för 1500 kronor ur en katalog. Först ut är 116 anställda inom barnomsorg och hemtjänst. Nästa år är det vårdpersonalens tur.
– Det här behövs verkligen. Vi sliter mycket kläder och skor i vårt yrke, eftersom vi jobbar med människor och måste tvätta ofta, säger Lena Nyströmmer.

Just nu arbetar kommunen tillsammans med Kommunal med att ta fram förslag på vilka kläder som skall finnas i katalogen. Behovet ser olika ut i yrkesgrupperna. Förskolepersonal efterfrågar mest ytterkläder och regnkläder, medan hemtjänstpersonalen är mer intresserad av inneskor.
Andra kommuner som just nu arbetar med frågan är bland annat Kalix, Berg, Mora, Båstad och Söderhamn.