Men som sagt P3 finns, med lite mer omväxling. Kortare nyhetsblock, bra musik och inte minst, trevliga programledare, med en lagom mix av lättsamhet och allvar. Kanalen håller mej sällskap både på cykelturen till och hem från jobbet. I morse, handlade det om champagnefrukost, som närmast är obligatorisk i studentsammanhang numera. En gymnasieskola i norra Sverige hade satt ner foten och förbjudit drickandet inom skolans väggar. Men utanför skulle det gå bra.
Och programledare Martina Thun slog fast att champagnefrukost tillhör en av livets njutningar.

Tillåt mej att slåss för en hopplös sak och säga: Nej, det smakar inte bra med champagne på morronen. Och de studenter som börjar dagen med denna ”frukost” riskerar att ha en mycket tråkigare student än om de väntar med de ädla dryckerna några timmar, eller – o hädiska tanke – skippar dem helt och förblir vakna och pigga hela kvällen också!
Champagnen bubblar fint i magen några minuter, men effekten är ju lika kort som kolsyran. Efter en kort stund är du håglös och tröttare än från början. Påfyllning gör det inte bättre, tvärtom.

Champagnen i en gymnasieklass med förväntningstryck riskerar också att få sällskap av vodka och starköl redan tidigt. Och då blir studenten riktigt trist. Eller blir inte av alls.
En tragisk händelse förra året: Ung flicka, ovan vid alkohol, smakar på champagnefrukost, blir berusad och får inte vara med på studentutsläppet i skolan. Föräldrarna få se sin fulla dotter och ger henne stryk offentligt.

Ja, det är inte sånt man vill höra eller se en solig och skön studentdag när alla ska vara så glada, men tyvärr. Champagne åstadkommer fylla, spyor och tårar i lika hög grad som annan alkohol. Champagne passar inte till frukost, annat än på film.

Heder åt alla gymnasieskolor som försöker sätta gränser för studentfyllan. Alkoholromantiken kommer att frodas i alla fall.
Den kommer ingen av oss undan.

PS Jag sippar själv gärna på några munnar av något bubbligt vid festliga tillfällen. Men på morgnarna smakar det hundra gånger bättre med kaffe.