Normalt brukar runt 600 medlemmar straffa ut sig från a-kassan varje månad för att de inte betalar sin avgift. För januari månad är antalet 17 253.
– Det var så mycket debatt om höjda avgifter och försämrade villkor att toppen kommer på en gång. De som följt debatten tar beslutet nu. Jag kan inte föreställa mig att det fortsätter så här, säger Krister Johansson, Kommunals a-kassechef.

Samtidigt är det ännu fler av kommunalarna som inte betalat den förhöjda avgiften till a-kassan, som infördes just 1 januari. Runt 33 000 har enbart betalat in grundavgiften. Hur många av dem som egentligen är avgiftsbefriade är oklart, men ska nu utredas.
Krister Johansson tror dock inte att dessa medlemmar har för avsikt att straffa ut sig ur a-kassan eftersom de har gjort en inbetalning.

Antalet begärda utträden ur Kommunal ökar också. Mellan 20 februari och 18 april har nästan 13 000 medlemmar aktivt begärt utträde. Av dem uppger drygt 4000 att de avvaktar kongressens beslut i maj om ett eventuellt delat medlemskap.