Ylva Thörn säger att hon mycket väl kan acceptera lärlingsutbildning eller en gymnasieskola som har mer arbetsplatsförlagd utbildning.

Men hennes huvudkritik mot Jan Björklunds förslag är att det inte längre kommer att ingå någon högskolebehörighet på dessa yrkesutbildningar.
Ylva Thörn– Man gör det för svårt när man säger att det går att läsa in det senare. Man sållar bort alldeles för många som inte kommer kunna läsa vidare. Det är en mycket gammaldags skolpolitik som nu förs. Man skiktar och ser till att några ska bli kvar som arbetare. Då har man glömt bort att vi i Sverige ska konkurrera med bra arbetskraft och kontinuerlig utbildning.
– Vi vet att det krävs ett livslångt lärande. Du ska kunna värva yrkeslivet med att kunna läsa in ytterligare och har du då inte högskolebehörighet med dig kan du tvingas att avstå från enskilda kurser som ligger på högskolan.

Ylva Thörn är också kritisk mot hur förslaget har genomförts.
– Man lägger förslag innan man ens har pratat med dem man lägger ansvar på. Vad jag vet har inte ens LO varit inne i detta. Det reagerar jag emot.