Därför får du nu lära dig fokusera på en sak i taget, så det känns rimligt för dig. När du successivt ökar dina kunskaper blir det också lättare att arbeta med förändringarna även efter våra veckor tillsammans!

Ät så ren mat som möjligt och drick mycket vatten. Känn efter hur du mår när du äter olika typer av mat. Hur mår din mage direkt efter måltiden och dagen efter? Titta dig också i spegeln och se efter om din hy har en fin färg och är spänstig. Du ska också reflektera över livsmedlen som finns i affären och titta på innehållsförteckningen på alla produkter du lägger ner i korgen/vagnen. Läs och jämför gärna olika varor.

Vi påverkas av allt vi stoppar i oss, både på gott och ont. Man brukar säga att om vi inte avsätter tid för motion får vi förr eller senare avsätta tid till sjukdom. Samma gäller för maten.
Under vår livstid äter vi ungefär fem järnvägsvagnar med mat, enligt Isa Wallmyr på Alfta Rehab center. Då inser man ganska snabbt att maten har stor betydelse.
För att må bra och för att på sikt minska risken för välfärdssjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer är det bra att stanna upp och tänka på vad vi stoppar i oss och vilken energi vi tillåter våra kroppar att gå runt på.

Vi är anpassade för en kost med mycket växtprodukter, magert kött, fisk och nötter, Mat rik på vitaminer och mineraler, antioxidanter och fibrer. Genetiskt har våra kroppar inte förändrats sedan stenåldern, vilket gör att man nu mer och mer intresserar sig för stenålderskost. Långt efter stenåldern började man bruka jorden och kunde producera rotfrukter och spannmål. Dessa är väldigt bra livsmedel om man inte har en allergi. Vad  gäller ekologisk mat är det upp till var och en. Den innehåller lite mer naturliga näringsämnen och är fri från besprutningar och gifter, men energiinnehållet är detsamma, det vill säga den innehåller lika mycket kalorier.

Maten vid stenålderskost
Nötter och frön
Rött kött
Marin föda – fisk/skaldjur med mera
Frukt och bär
Honung
Ägg
Växtdelar
Insekter och småkryp

Denna veckas motion:
Morgonpromenad en timme samt styrkepass två gånger i veckan
En övrig aktivitet

Matsedel:
Gör din egen matsedel utifrån listan med bra livsmedel du har fått. Jag vill också att du denna vecka utesluter mjölk och spannmålsprodukter (mjölmat och bröd),  som kan leda till eksem, ont i lederna och magproblem. Ersätt med soja eller havremjölk.
Utgå från att varje lunch ska innehålla något från alla näringsämnen, det vill säga kolhydrater, proteiner och fetter. Middagen ska innehålla lite mindre kolhydrater. Till exempel kycklingfilé med råkost och grönsaker och guacamole.

Att reflektera över:
Vad är viktigt när det gäller kosten för mig?
Vilka val gör jag i livsmedelsaffären?
Vad väljer jag att stoppa i mig?