KPA Pension tar sen 2001 hand om alla pensionspremier för anställda i kommuner och landsting – för den knappa halvmiljon anställda som inte väljer någon annan förvaltare.

I en jämförelse som Dagens Nyheter gjort framgår det att avkastningen på KPA:s pensionskapital bara var 1,6 procent – lägre än den beräknade inflationen och bland de lägsta av alla under 2006. AMF, som förvaltar de privatanställdas LO-medlemmarnas pensionskapital låg nästan i topp, med 9,6 procent.

KPAs hemsidaI ett uttalande säger KPA Pensions vd att det är fel att titta på ett enstaka år, och att ”sanningen är att under fem av de sex senaste åren har en investerad 1000-lapp vuxit mer i KPA Pensionsförsäkring AB än för branschen för traditionella livbolag i snitt.”
Annika Falk, ombudsman i Kommunal, betonar att pensionssparande handlar om 30 – 40 år.
– KPA Pension är ett ungt bolag, och i början måste en stor del av kapitalet läggas i räntebärande papper, inte aktier. När aktierna gick dåligt kring 2000 var det en fördel, 2006 gick aktierna bättre, då var det mindre fördelaktigt med räntebärande papper.

Bolagen som förvaltar pensionspengarna får inte ta för stora risker, det ser Finansinspektionen till.
– Årsskiftet 2005/2006 införde Finansinspektionen nya regler. Då minskade vi risken och sänkte andelen som placerades i aktier. Sedan dess har vår solvens starkt förbättrats och vi har nu mycket god ekonomi. Och nu har vi åter ökat placeringen i aktier, från 24 till 31 procent från 2005. Det kommer att ge resultat, säger Birgitta Hammarström, presschef på KPA Pension.

KPA ägs till 60 procent av Folksam, och det är också Folksam som sköter placeringen av pensionspengarna. För det betalar KPA 0,2 procent. Det är för mycket, säger Annika Falk:
– När man nyligen gjorde en upphandling som gällde vem som skulle få förvalta de privatanställda tjänstemännens pensionskapital blev det billigare.

Folksam har nu inlett ett samarbete med Swedbank. Det kan pressa kostnaderna för kapitalförvaltningen med 40 procent, har Folksams vd Anders Sundström uppgett i medier.

KPA Pension har idag hand om avtalspensionen för cirka en miljon anställda och tidigare anställda inom kommuner och landsting. KPA ägs till 60 procent av Folksam och till 40 procent av SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Arbetsgivarna betalar 4 – 4,5 procent av kommunalarnas bruttolön till avtalspensionen.

KPA är miljöcertifierat 1998 (ISO 14001) som det första finansiella bolaget i Europa och marknadsför sig som det enda bolaget med enbart etiska placeringar.

KPA förvaltar pensionskapitalet från kommun- och landstingsanställda som inte valt något annat – cirka 490 000 av totalt 600 000.