SVAR: Att blad på träd eller buskar får fula fläckar är mycket vanligt och behöver inte vara allvarligt. För att veta exakt krävs en mer djupgående analys. Det kan vara skorv, en svamp som angriper både päron- och äppelträd. Men just Göteborgs Diamant anses motståndskraftig mot just skorv och många andra svampar kan ge liknande symptom. Möjligen kan du försöka ta bort och bränna alla angripna blad på hösten.

Utanför min dörr står en stor gammal Göteborgs Diamant med blad som årligen är fulla med svarta fläckar. Men trädet växer så det knakar och ger goda frukter varje år!
Syrenerna kan vara angripna av syrenbakterios, som gynnas av skador på grenarna. Varmt och fuktigt väder gynnar den ytterligare, men olika syrensorter är olika tåliga. Ni kan snabbt ta bort angripna partier och bränna dem, helst på högsommaren när vädret är torrt och soligt. Ni gjorde helt rätt som sågade bort de döda partierna på plommonapeln och biten som är kvar är nog inte boven i dramat.