Jorunn HanssonBarn vill så gärna leva upp till föräldrarnas krav. Därför kommer barnen att känna sig misslyckade om det enda krav de har på sig är att de ska vara lyckliga. Ingen kan ju faktiskt vara lycklig jämt.
Då är det bättre att sträva efter att barnen ska lära sig hur man möter motgångar, tar sig igenom livets mörka stunder, och blir lyckliga igen, efteråt.
För detta krävs att föräldrarna har tid för sina barn, och ett uppriktigt intresse för hur barnen verkligen mår, innerst inne.
– Man måste inte vara perfekt, men man måste vara närvarande, säger Jorunn Hansson.

Att föräldrarna inte är rädda för att sätta gränser är också viktigt.
– Vi gör livet svårare för våra barn om vi överlåter åt kompisar och samhället att visa var gränserna går.
Hur man ska göra rent praktiskt har Jorunn Hansson inget enkelt svar på. Det finns många olika metoder, och det är bara bra, tycker hon, eftersom barn är så olika. Inget råd passar alla familjer, ingen metod fungerar på alla barn.
Jorunn Hanssons viktigaste råd till föräldrar är därför:
• Läs flera böcker om barn.
• Lyssna på många råd från erfarna personer som du litar på.
• Välj ett sätt som känns rätt för dig, men var inte rädd för att ändra metod om det sätt du valt inte fungerar på ditt barn.

Det är också viktigt att förstå att föräldraskap inte alltid är så enkelt. Man kommer ofta att hamna i svåra situationer. Att stå med ett skrikande barn i en godisbutik känns aldrig bra, men har man tänkt igenom i förväg hur man vill ha det, så blir det lättare.

ID: Jorunn Hansson

Ålder: 40 år. Familj: Man och fyra barn mellan 4 och 14 år. Yrke: Civilekonom och chef som sa upp sig för att få mer tid. Har tillsammans med Christina Oscarsson skrivit boken ”Lyckliga barn – en bok om föräldraskap” (ICA förlag). Aktuell: Före­läser om föräldraskap.

5 nyckelord för familjer

1) Trygghet – genom rutiner och gränser som gör vardagen begriplig.
2) Tillräcklighet – föräldrar måste inte vara perfekta.
3) Tilltro – stärk barnens självkänsla.
4) Tid – är viktigt att ha för varandra.
5) Ton – hur man säger saker är lika viktigt som vad man säger.