Ingela Gardner Sundström
Foto: Fredrik Persson / Scanpix

1) Hur kommer kommunalarna att märka att det har blivit borgerlig majoritet med dig som ordförande i delegationen?
– Alla förhandlingar bygger på kontinuitet. Jag är inte så säker på att det kommer att märkas någon skillnad. Tidigare har vi i stort sett varit överens om tagen över partigränserna.

2) Har du någon hjärtefråga du vill driva?
– Kanske det, men det är inte något jag vill avslöja just nu.

3) Vad tycker du om Kommunals krav om jämställdhetspott?
– Jag är inte så förtjust i potter överhuvudtaget. Jag tycker detta ska lösas lokalt. Det är viktigt att den lokala lönebildningen fungerar som det var tänkt.

4) Gillar du inte heller kravet om höjda minimilöner?
– Det skiljer sig mellan hur kommunalarna utför sitt arbete. Om vi ska ha individuell lön så är det fel att binda upp för mycket i centrala uppgörelser.

5) I din egen kommun, Öster­åker, så följer lägstlönerna det centrala avtalet. Varför har ni inte gått med på högre lägstlöner som i många andra kommuner?
– De allra flesta tjänar redan minst lika mycket som Kom­munal kräver att lägstlönerna ska vara. Vi har bara en handfull som tjänar mindre. Det är en sak vad som står i vårt lokala avtal och en sak hur verkligheten ser ut.

6) Vad säger du om Handels nya avtal som ger 2 435 kronor mer på tre år och har höjda lägstalöner samt en jämställdhetspott?
– Jag såg att Ylva Thörn hoppades att detta avtal skulle ge draghjälp i Kom­munals förhandlingar. Men jag vill inte kommentera uppgörelsen. Det är inte vår sak att ha synpunkter på andra branschers avtal. Vi måste träffa ett avtal utifrån våra egna förutsättningar.

7) Tjänsteföretagens organisation Almega vill ha sifferlösa centrala avtal och låta löneökningarna bestämmas lokalt i varje enskilt företag. Vore det  önskvärt för kommuner och landsting?
– Det är en intressant fundering. Men det förutsätter att den lokala lönesättningen fungerar som den ska göra. Det behövs ändå centrala avtal som reglerar annat än löner.

ID: Ingela Gardner Sundström

Ålder: 63 år. Familj: Man, sex barn och två bonusbarn samt 2 plus 4 barnbarn. Bor: I Österåker. Bakgrund: Har jobbat politiskt hela livet. Började som kårpolitiker vid universitetet, TCO-ombudsman, politisk sekreterare i riksdagen, riksdagsledamot, kommunalråd.

Tre måsten

Jag tycker inte om måsten. Därför har jag inga. Jag har aldrig tänkt så.