Sedan i oktober förra året är vaccinet Gardasil i bruk, som ger ett 75-procentigt skydd mot livmoderhalscancer. Livmoderhals­cancer sprids vanligen när vårtviruset HPV, humant papillomvirus, överförs genom o­skyddade sexuella kontakter. Vaccinet ska ges till unga flickor, helst före sexdebuten.
Hur fångar man upp flickorna i de lämpliga åldrarna nio till 15 år?
– Det vore självklart bäst om vaccinet fick ingå i skolornas vaccinationsprogram. I Blekinge praktiseras redan detta, och man kan bara hoppas att fler följer efter, säger Gunilla Björk.
Än så länge måste alltså de flesta föräldrar själva betala för vaccinet. Kolla med din vårdcentral eller närmaste vaccinations­central om de har det hemma eller be att få det utskrivet på recept och ta med det till doktorn.

Den som ska vaccineras måste ge sitt medgivande och behöver sedan tre doser. Varje dos kostar drygt 1 000 kronor, så vaccineringen kommer att gå på inalles omkring 3 000 kronor.
Mycket pengar för många?
– Ja, men det får man väga mot fördelarna. Det är självklart också så att äldre kvinnor med oskyddade sexuella kontakter kan ha glädje av att vaccinera sig.
Om vaccinering blir praxis kanske samhället kan spara in kostnaden för cellprover i framtiden?
– Ja, det är tänkbart. Men vi får nog vänta ett par generationer till dess. Och fortfarande är de bästa förebyggande skydden mot livmoderhalscancer att använda kondom vid nya sexuella kontakter eller att hålla sig till en enda partner.
Vaccinet skyddar också mot kondylom, könsvårtor, och för­stadier till vulvacancer.
I Tyskland  och Frankrike kommer man att massvaccinera flickor gratis mot livmoderhalscancer.

Livmoderhalscancer

Varje år drabbas 500 kvinnor i främst åldrarna 15-44 år av livmoderhalscancer.
Närmare 200 kvinnor dör i den.
Alla kvinnor mellan 23 och 60 år kallas till cellprov vart tredje år. Så upptäcks cellförändringar, som kan leda till cancer.
Varje år konstateras 30 000 fall av cellförändringar.