Därför får du nu lära dig fokusera på en sak i taget, så det känns rimligt för dig. När du successivt ökar dina kunskaper blir det också lättare att arbeta med förändringarna även efter våra veckor tillsammans!

I balans
Det finns tre stora områden som påverkar vår hälsa: omgivande miljö, arv (genetiska faktorer) och levnadsvanor (livsstil).

Omgivande miljö
Relationer, arbete, fysisk miljö, samhälle och kultur kan vara svårt att förändra.  Men vad kan jag faktiskt påverka och hur ser jag på de chanser, risker och utmaningar som dyker upp?

Arv – genetiska faktorer
Vi är alla utrustade med en speciell kod, DNA, som gör var och en unik. Vad vi gör med vårt arv är frågan. Tänk på att din kod inte är en regel för hur du ska bli utan se hela livet som en utvecklingsmöjlighet på alla plan, även de genetiska. Koden är densamma när vi föds och när vi dör, men hjärnan och kroppen kan utvecklas i det oändliga.

Levnadsvanor – livsstil
Dina vanor vad gäller mat, motion, sömn och droger är av avgörande betydelse för din inre miljö och är en del av din livsstil. Som i sin tur är en fråga om dina värderingar och hur du använder din tid. Det handlar ofta om två olika livsformer: att ha eller att vara. Att konsumera eller söka en levande och äkta gemenskap med omvärlden. Man brukar prata om livskvalitet, livsfilosofi och meningsfullhet. Dessa begrepp är mycket centrala vad gäller hälsan.
För att uppnå det krävs alltså inte bara att vi rör på oss. Fysisk aktivitet och kosten är bara två delar på väg mot bra hälsa. Det krävs också engagemang och positiva sociala relationer.

Att reflektera över:
Vad har jag själv för livsfilosofi, ägandets eller varandets?
Vad har jag för självbild?
Hur ser mitt tålamod ut i relation till olika uppgifter?
Vad behöver jag förändra för att nå mina mål?

Motion:
Promenera en timme varje morgon och gör två styrkepass under veckan. Prova också på en ny aktivitet, vad helst du tycker är roligt.

Pass 1
Styrkeprogram med boll
Benlyft 20 x 2
Arm och bensträck 10 x 2
Sit ups 10 x 2

Pass 2
Styrkeprogram med boll
Se ovan

Matsedel:
Måndag: Lax med kokt potatis
Tisdag: Kycklingfilé i matgrädde i ugn med ris
Onsdag: Pasta med tonfisksås
Torsdag: Thaisoppa med räkor och purjolök
Fredag: Pitabröd med nötfärs och tacosås och grönsaker, guacamole
Lördag: Torsk i ugn med rött råris
Söndag: Spagetti med köttfärssås