– Vad ska vi ha? Högre lön! Nu, Nu, Nu! Talkörerna, först lite blyga, sen tuffare, hörs över torget, ett stenkast från arbetsgivarnas hus på Hornsgatan.

Demonstration Södermalmstorg

Foto:Stig Almqvist

Det är lördag, klockan är halv två, de röda vi tar fajten-jackorna lyser tillsammans med solen över shoppare, fiskmåsar, glittrande vatten och åskådare som nyfiket undrar vad som ska hända. Det pytsas ut kaffe ur termosar och delas ut kanelbullar och vykort. Tjejrockbandet Örngott sjunger gamla progglåtar, Kommunals avdelningsordförande Elisabeth Hammarstedt talar, liksom bland andra skötare Stig-Arne Matsson.  Finaltalare är förbundsordförande Ylva Thörn.

Jane Cronhager från Kommunal Nacka är på plats, lätt igenkännbar genom sitt eldröda, korta hår.
Annars ägnar hon en hel del tid åt den fackliga blockaden mot det avtalslösa Curanda i Nacka. Men nu är det lönekampen som gäller.
– Jag blev så glad när jag såg uppropet från kändisarna som ger oss stöd för höjda löner, i  senaste Kommunalarbetaren, säger hon. Men sen hörde jag på nyheterna att Riksbanken hotade med att höja räntan! Nu när det är vår tur att förhandla. Är det inte typiskt!

Det avtal som de butiksanställda medlemmarna i Handels fått igenom muntrar upp och inger förhoppningar. 12, 6 procent på tre år, något åt det hållet verkar kommunalarna inte ha något emot.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har bytt till borgerlig majoritet. Det var ingen större hjärtlighet mellan parterna tidigare heller, frågan är hur förhandlingsklimatet blir nu? Det Reinfeldts regering gjort hittills inger ingen optimism, säger Ylva Thörn., när det är hennes tur att äntra den lilla scenen och greppa mikrofonen:
 – I dag manifesterar vi för högre lön. Kommunalarna är förutsättningen för att alla andra ska kunna gå till jobbet. Att vardagen fungerar. Och då är alla välfärdsarbetare värda betydligt bättre betalt än i dag! Tillsammans tar vi fajten. Bra löner och bra villkor lönar sig för välfärden!