Att kliva in i den fuktiga växthusvärmen från februariblåsten utanför är som att förflyttas till en annan klimatzon. Väl inne breder fotbollsplaner
ut sig av kökets gröna stapelvaror – dill, persilja, gräslök, basilika,  rosmarin och sallader.

Det är bråda dagar på Swegro på Färingsö utanför Stockholm. Dill går åt i mängder till påsken och produktionstakten har skruvats upp. Men  det är vid skörden av persiljan vi träffar Katar zyna.
– Skörden är lite enformig, man jobbar som en maskin, hojtar hon över larmet från den intilliggande packmaskinen.
Dagarna på produktionssidan är indelade i fyra pass och personalen roterar mellan skörd, plantering och packning.
Vid packningen går det undan, alla står tätt tillsammans och packar krispsallad, som vidarebefordras till kylen innan transporten går till grossister och butiker.
– Här måste man vara snabb,både packa och plocka bort blad som blivit dåliga, säger Katarzyna.
Vid lunchdags släntrar hon förbi persilja och gräslök bort till matsalen, där brottstycken av samtal på olika språk flyter in i varandra.
– De flesta som jobbar här är från Polen och Bosnien, men det finns även några från Iran, Kurdistan och Somalia. Ibland kan det vara svårt med kommunikationen, men för det mesta går det bra, säger Katarzyna, som själv kommer från Polen.
Hon understryker de ekonomiska kontrasterna mellan det gamla hemlandet och Sverige.
– Det är hög arbetslöshet i Polen och lönerna är låga. Vi är många som har flyttat till Sverige för att få det bättre.

Katarzyna Kaniecka
Stickprovskontroll i kylen.
– Citronmeliss är min favorit, säger Katarzyna.
Foto: Anders Lindh

Efter lunchen går Katarzyna in i kylrummet för att göra några stickprovskontroller, bland annat för att se så att inga partier drabbats av mögel. Hon plockar upp en citronmeliss.
– Det är min favorit! Och basilikan förstås, det är så lätt att laga mat med den.
Ute i värmen igen kryssar Katarzyna fram mellan de långa gröna banorna, bort till basilikan för att skörda. Där är det tyst och lugnt, bara en radio står på och småskvalar lite försynt. Atmosfären, med det gröna havet som badar i ljus och den doftande basilikan, inbjuder till ett lugnare tempo.
– På basilikaplocken vill alla vara, säger hon, här är det inte så stressigt.

Eftermiddagen fortsätter med plantering, packning och skörd. Katarzyna berättar hur de arbetar för att stoppa angreppen från skadedjur. En specialist är anställd för att hitta den bästa lösningen
på problemet, men det allra effektivaste sättet är ändå manuellt, menar hon.
– På somrarna får vi ibland lägga oss under banorna och lyfta ut de plantor som är angripna. Vi ligger på slädar med hjul, lite som bilmekaniker ungefär, skrattar hon.
Vid fyra är det dags att gå hem. De enda som dröjer kvar är jouren
på servicesidan, som håller koll på det tekniska. Alltid är det något som måste fixas för att hålla den gröna maskinen i gång.

Katarzyna Kaniecka

Yrke: Lantarbetare.
Ålder: 28 år.
Lön: 18 500 kr.
Vägen hit:
Läst ekonomi på universitet i Polen. Kom till Sverige som gästarbetare 1999.

Lantarbetare

Medellön: 16500 - 17 000 kr.
Sysselsättningsgrad: Heltid för säsongsarbetare. Heltid eller deltid för övriga.
Antal anställda: Ca 20 000 inräknat säsongs- och gästarbetare.
Könsfördelning: Något fler kvinnor än män.
Utbildning: Naturbruksgymnasiet.

 

Bäst & sämst

Bäst: Fast inkomst. Nära till hem, familj och dagis.
Sämst: Mycket tunga lyft. Kan bli väldigt varmt på sommaren.
Om facket: Viktigt för tryggheten vid konflikter. För mig personligen har det inneburit nya kontakter och kunskaper, inte minst inom arbetsrätt och arbetsmiljölag.