Illustration av Magnus BardDen kampanjinriktade partisekreteraren Per Schlingmann säger att det är dags att rikta uppmärksamheten mot kvinnodominerade arbetsplatser, inom vård, skola och omsorg. Fredrik Reinfeldt visar vägen genom att möta kvinnor på arbetsplatser: När medborgarna ”på darriga ben kommer till sjukhuset” eller ”när de lämnar sina små barn i skolan och undrar om de kommer att lära sig något”, då ska moderaterna vara på plats ”ute i verksamheterna”.

Säkert är orsaken socialdemokraternas nya ledare Mona Sahlin, uppbackad av exempelvis Margot Wallström, Carin Jämtin, Ylva Johansson, Nalin Pekgul: Starka och populära kvinnor och ett hot mot moderaterna i nästa val.

De nyväckta kvinnokramarna i m kan fundera på följande:
• Vem värnar insyn och granskning av patientsäkerheten på det privatiserade sjukhuset eller vårdbolaget, utan offentlighetsprincip, meddelarskydd och politiskt inflytande?
• Varför är det synd om arbetsgivare som vägrar skriva avtal, men inte om Maria Bielawowska som sliter hund på avtalslösa Curanda? Eller om Jimmy Karlsson som sägs upp från privata Strålarnas förskola efter att ha varit med och krävt avtal?
• Var är de moderater som i valet älskade kollektivavtal och facket när moderata politiker i Nacka godkänner bolag som vägrar avtal och bäddar för otrygghet i just de kvinnodominerade sektorer (m)nu siktar in sig på?
• Vad säger de kommunala arbetsgivarnas nye moderate ordförande Anders Knape till vårdbiträdet Susanne Östlund som måste avbryta sin utbildning till undersköterska i förtid, för att den moderatledda regeringen tog bort utbildningsvikariaten? Vad säger han till kvinnor och män som mister sina plusjobb när regeringen drar in pengarna och stoppar utlovade anställningar?
• Vad svarar moderater tusentals deltidsjobbande kvinnor som kan stå helt utan a-kassa om de varit sjuka?

Carina, tvåbarnsmamma, uppsagd och aldrig tidigare arbetslös skriver till KA:
”Läser KA och förstår att jag kommer att få lägre ersättning från a-kassan eftersom jag var hemma tre månader för VAB 2006. Min son fick diabetes. Hur ska vi vanliga människor med lite skavanker kunna överleva i detta land?”
Kvinnor i offentlig sektor far rejält illa av moderaternas politik. Det ändrar ingen sol- och vårkampanj i världen på.