Den som vill skörda måste börja med jorden. Lerjordar ska  höstgrävas, för att stora jordklumpar ska frysa sönder. Alla jordar behöver organiskt material.
– Lägg på 10 centimeter kompost eller brunnen stallgödsel två veckor före sådd. Det förbättrar konsistensen på jorden, råder Kaili Maide, trädgårdsmästare på Bergianska trädgården, Stockholm.

Trädgårdsmålla kan sås ute redan i mars. Den som vill förkultivera paprika och chilipeppar kan göra det nu. För att driva upp plantor inomhus krävs så jord, rena och väldränerade krukor.
Var noga med sådjupet, läs på påsen. Håll jorden jämnt fuktig i början. När plantorna kommit upp ska de torka mellan vattningarna. Dags för omskolning är det när plantan har fått sina första karaktäristiska blad. Då används plantjord. Efter två till tre veckor bör man gödselvattna. Innan växterna kan planteras ut ska de härdas, alltså under kortare  tid vistas ute på en skuggig plats i lä. När risken för frost är över kan de flyttas ut.

Då har många andra växter redan börjat gro i grönsakslandet. En god regel att så är när jorden inte längre klibbar fast vid redskapen.
Många grönsaker gror vid låga temperaturer, får då bättre skydd mot  skadedjur och sjukdomar.
Det gäller morot, palsternacka, kål, rädisa, sallat, spenat, ärtor dill och persilja.
Sår man tidigt när jorden är fuktig och vattnar i såfåran behöver man oftast inte vattna förr än växterna kommit upp.
Täck med fiberväv för att behålla fuktighet.

Men en bra skörd kräver mer näring.
– Jorden under plantorna kan två gånger under odlingssäsongen täckas med 5-7 centimeter gräsklipp för att ge extra näring och bevara fuktigheten, säger Kaili Maide.
Extra gödsel kan också behövas. Kaili Maide föreslår att man efter grundgödslingen på våren gödslar större plantor som jordärtskocka ytterligare en gång med granulerad hönsgödsel. En annan variant är att gödselvattna.
Lös då upp en näve hönsgödsel eller en halv spade stallgödsel i en hink vatten. Man kan också lägga gräsklipp runt plantan, men minst tio centimeter ifrån den.
Den som sår tidigt har också chans att så ytterligare några gånger. I det fallet är det ännu viktigare att gödsla ännu en gång.

Rosenböna
Så: Ute i mitten av juni, kräver jordtemperatur på plus 10. Tål inte omplantering.
Skötsel: Täck med fiberväv för värme. Rosenbönan kan bli 3-4 meter, behöver stöd.
Kupa upp jord kring plantan, lämna en krater att vattna i, låt inte vatten bli stående kring stammen. Trivs inte om man vattnar på bladen. Täck med cirka 7 centimeter gräsklipp. Lätt att ta frön från.
Används: Är giftig innan den kokas. Kan ätas kokt, i sallad eller marineras.

Pac Choi
Så: Kan förkultiveras fyra veckor före plantering. Klarar lite frost om den täcks med fiberväv. Kan sås när jorden blir varm, så en andra omgång på sensommaren.
Skötsel: Välj en ljus plats, så i lucker och näringsrik jord. Med kålnät på bågar för att skydda mot fjärilar och göra det svalare.
Låt inte jorden torka, fuktigheten ska vara jämn. Under plus 18 ger krispig och stark smak. Går i blom vid varmare temperaturer.
Gallra. De späda bladen kan skördas på våren, de stora när frosten kommer.
Används: Kan ätas rå, i soppa och wokas.

Bindsallat & plocksallat
Så: När jorden har rett sig, alltså då jorden inte fastnar på redskapen.
Frön gror vid plus 5. Gödsla och så en ny omgång i början av juli.
Skötsel: Trivs på solig plats i lucker jord. Täck med fiberväv. Vattnas  två gånger per vecka vid torrt väder. Sandjord kräver mer vatten. Gödsla två veckor före omsådd. Växer bäst vid 18-22 grader.
Används: Som sallad.

Lök

Så: Enklast är sättlök när jorden blivit varm. Förkultiveras 5-8 veckor i temperatur på 12-15 grader. Får ej planteras djupare än vad den varit i krukan. Kan sås glest när jorden blivit 12-15 grader varm. Täck med fiberväv för att den ska gro snabbare.
Skötsel: Trivs bäst i humusrik, lucker och porös jord. Vattna när lökarna blir större. Skörda när blasten lägger sig. Låt löken ligga på jorden och torka. Lagra i rumstemperatur.
Används: I mat.

Sommarsquash

Så: Förkultiveras fyra veckor före utplantering, använd planteringsjord. Så två frön, ta bort den svagaste plantan. Avhärda, plantera ut när risken för nattfrost är över. Växer bra i en kompost som ger rötterna värme. Vill ha fet jord.
Skötsel: Fiberväv på bågar mot frost, ta bort när plantorna börjar blomma. Vattna så fort jorden torkar, gödselvattna några gånger  under högsommaren eller täck med gräsklipp.
Används: Stekt, grillad och i soppa.

Pumpa
Så: Förkultivera fyra veckor före plantering. Avhärda, plantera ut när risken för nattfrost är över.
Skötsel: Växer bra i en kompost som ger rötterna värme. Vattna rikligt. Fiberväv på bågar mot frost, vid frostrisk kan pumpan täckas med flera lager fiberväv.
Används: Paj, soppa, marmelad och kan läggas in.

Asiatisk kål

Så: Ute i maj, gror vid 3 plus. Så andra gången i juli.
Skötsel: Täck med fiberväv för jämn fuktighet och att skydda mot  insekter. Vattna ofta för jämn fuktighet, det gör bladen saftigare.
Används: Kan ätas rå, wokas, blandas i sallad, i soppa, torkas och frysas.

Nyzeeländsk spenat

Så: Förkultiveras i april, lägg fröet i blöt under minst ett dygn.
Skötsel: Vill ha fet och lucker jord. Täck med fiberväv. Låt inte jorden torka ut, gödselvattna två gånger under växtperioden. Toppa plantan för nya skott, kan skördas till frosten kommer.
Används: Som spenat, kan frysas in.

Trädgårdsmålla
Så: Så direkt, i november, december eller i mars
Skötsel: Välj näringsrik jord. Vattna om det är torrt. Lättodlad, men rådjuren älskar den. Toppa plantorna för längre skördeperiod.
Används: Skördas i maj-juni när plantorna har 7-8 blad. Förväll, ät som spenat.