Vart tjugonde lakan och var tjugonde handduk ska vara av ekologisk bomull på sjukhusen i Västra Götaland från och med 2008.

KA skrev om regionens upphandling av sjukhustextil i nr 13 förra året. Leverantörerna ville då inte uppge var fabrikerna fanns som försåg svenska sjukhus med lakan. Oberoende organisationer som Swedwatch och andra har avslöjat missförhållanden i textilfabriker i Asien och Afrika, och krav finns på att landstingen ska ha etiska och sociala krav i sin upphandling, som att tillverkarna måste följa grundläggande krav på mänskliga rättigheter, tillåta oberoende fackföreningar med mera.

Västra Götalandsregionen har förlängt de nuvarande kontrakten ytterligare ett år, och satt upp målet om ökad andel ekologisk bomull. Men några etiska och sociala krav i upphandlingen finns fortfarande inte.
– Vi diskuterar det här med våra nuvarande leverantörer, säger Hans-Åke Johansson på Tvätteriet i Alingsås, som genomför upphandlingen åt regionen.

Bo Svensson som är inköpsledare på Westma, regionens upphandlingsenhet, säger till KA att den typen av krav inte kan ställas inom ramen för de kontrakt som nu förlängs. Däremot pågår en diskussion om sådana krav i den arbetsgrupp som landstinget i Stockholm, Skåne och Västra Götalandsregionen bildat.