Gertrude är förbundsordförande för lantarbetarna i Zimbabwe.
– Jag är kommunalare, säger hon. Vi har fått mycket stöd från Sverige under åren.
Hennes kollega Leonard Kuzondishaya kommer från facket för livsmedelsarbetarna i Zimbabwe.

Just nu genomlider deras hemland en mycket svår politisk kris efter att presidenten Robert Mugabe dragit åt tumskruvarna på landets politiska opposition, misshandlar sina politiska motståndare och kastar ut eller varnar ambassadörer från olika länder om deras regeringar kritiserar Mugabes regim.
– Vi har en inflation på 1700 procent, säger Leonard. De pengar man eventuellt får ut i lön är inget värda nästa dag.

Man kan säga att Gertrude Hambira är en sorts motsvarighet till Kommunals Ylva Thörn i Sverige. Men deras situation är helt annorlunda.
Till skillnad från Gertrude riskerar inte Ylva att bli misshandlad när hon återvänder till Arlanda. När Gertrude träffar Kommunals delegation på den fackliga internationalen IULs kongress i Genève begär hon omedelbart ett samtal om den mycket svåra situationen i hemlandet.
Hennes organisation GAPWUZ som tidigare hade 20.000 medlemmar, har tidigare under åren stötts av det forna Svenska Lantarbetareförbundet.

Strax efter att de flög från Harare till Genève greps en Zimbabwisk politisk oppositionell student som var på väg till Bryssel för att träffa EU-parlamentariker. Polisen tog allt han hade och misshandlade honom svårt.
– Mugabe håller koll på alla som reser utomlands och som han tror ska tala illa om hans regim, säger Gertrude.
Är ni rädda för att komma tillbaka hem?
När jag ställer frågan tittar Gertrude bort med ett uttryck i ansiktet som säger mer än ord.
– Vi är i krig, säger Leonard. Men vi har inget val. Skulle vi vara rädda och stanna hemma skulle vi få kritik från våra egna. Att träffa fackligt aktiva från hela världen är en del av vår egen kamp.
Hur länge tror ni Mugabe kan sitta kvar?
– Han är desperat, säger Leonard. Men hans fall är inte långt borta. Jag tror han faller inom sex månader, men det blir nog inbördeskrig först.
När vi skiljs åt frågar Gertrude om jag har fler varma jackor med mig.
– Det är så kallt i Genève, säger hon. Vi fryser och har inte råd med varma kläder.