En dryg timme efter det att Mona Sahlin valts till ny partiordförande stod hon sida vid sida med LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin på Sergels Torg i Stockholm.
En bild som innehöll ett klart budskap:
– Det är en viktig symbol att vi står här nu. Arbetarrörelsen är facket och partiet. Och Wanja och jag, facket och partiet tänker hålla ihop, om det är någon som har tvivlat på det, sa Mona Sahlin som inledning.

På LO-distriktets manifestation för kollektivavtalen talade Mona Sahlin om vikten att förklara vad kollektivavtal är. Hon lovprisade också kollektivavtalen som hon menar inte bara gagnar löntagarna utan hela Sverige.
– Vi har blivit det starka land vi är tack vare kollektivavtalen. Men de har aldrig varit så moderna som idag. Vi socialdemokrater kommer aldrig att vika en tum från den kampen, den kommer vi att föra tillsammans.

Mona Sahlin talade också om a-kassan och var starkt kritisk till de borgerliga politiker som kallar den för ”ett bidrag”. A-kassan är en försäkring – inget bidrag, hamrade Sahlin ut över den ganska lilla skaran som samlats i blåsten på Sergels Torg:
– Landets löntagare har betalat för sin a-kassa. Det är en försäkring. Och vi kommer att gå till val på att göra a-kassan till en bra a-kassa.

Wanja Lundby-Wedin kopplade kampen för kollektivavtal till kampen för en säker a-kassa. Med en arbetslöshetsersättning som inte går att leva på tvingas arbetslösa till sist dumpa sig in på arbetsmarknaden, var LO-ordförandens slutsats.
– Därför kan vårt arbete inte inskränka sig till att gälla dem som är medlemmar nu. Vi måste också jobba för dem som inte är inne på arbetsmarknaden. Det kan vara ungdomar, nyanlända flyktingar eller papperslösa. Inget ska klara av att splittra världens starkaste arbetarrörelse, sa Wanja Lundby-Wedin.