Avdelningen Åsen

På äldreboendet Svaleboskogen i Göteborg ska personalen på avdelning Åsen ha handledning. För en gång skull är alla nio anställda samlade och då passar Lennart Staf på att komma med en överraskning.
– I omsorgen kan man inte räkna med uppskattning från högre ort. Vi har så många krav på oss, och man får bara höra det negativa. Så då får man ge varandra det i stället, säger han och håller fram en  gräddtårta.
KA-tårtanLennart gör succé och får till och med en applåd.
– Det var en fin tanke, du har ett gott hjärta, säger Ann-Catrine Holmberg och får medhåll av de andra.

Det är uppenbart att Lennart Staf gillar sin arbetsplats och de han jobbar ihop med.
Men vad är det som gör den här avdelningen så speciell?
– Jag tycker att det är roligt att gå till jobbet och hur många andra kan säga det? Det är för att det är en sådan bra stämning här, det är mycket skratt och humor, det tycker jag är viktigt på jobbet. Vi kan skratta, gråta och skälla tillsammans.
– Vi är tre killar och sex tjejer. På de flesta andra avdelningar jobbar  det inga killar, tillägger Salah Hashemi. Det är en bra blandning här, vi är väldigt olika och vi diskuterar mycket i gruppen, det tycker jag är bra.

Lennart Staf började jobba på Svaleboskogen för drygt ett år sedan. Innan dess har han mest jobbat i krogbranschen, på många olika ställen som servitör och som hovmästare på allt från pizzerior till lyxkrogar, men Lennart tyckte att det blev för stressigt i längden.
Valet att vidareutbilda sig och ge sig in i omsorgen kändes naturligt.
– Nu trivs jag jättebra. Jag älskar människor, att få människor att må bra. Det är tuffa perioder ibland och det kan vara stressigt på avdelningen. Men bland arbetskamraterna finns det alltid någon som lånar ut en axel att luta sig mot. Det är som en andra familj faktiskt, det är alltid roligt att träffas.

ID: Avdelning Åsen

Antal anställda: Åsen har nio anställda och är en av 12 avdelningar på Svaleboskogens äldreboende. Verksamhet: Äldreboende med 15  boende, totalt har Svaleboskogen cirka 120 boende.