Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet ochs börjar själv dagen med havregrynsgröt. Att tugga gryn gynnar både minne och uppmärksamhet. Mycket kolhydrater till frukost ger hjärnan bränsle hela förmiddagen. Fett har motsatt effekt.
– I ett test åt jag en frukost som bestod av 97 procent fett. Jag blev helt däckad och fick huvudvärk. Hjärnan fick inte den energi som den  behövde, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.
Äter vi mycket fett hämmas minnet, visar försök. Därför anser hon att vi ska ifrågasätta fettrika viktminskningsmetoder som Atkins diet.

Hungern styr oss att i första hand äta kolhydrater, i andra hand protein och i tredje hand fett. Bästa näringen för hjärnan är glukos, sjunker det går även blodsockret ner. Vi blir hungriga, irriterade, förvirrade och till sist medvetslösa. Höjs blodsockret blir minnet bättre. Något som får Erlanson-Albertsson att ifrågasätta GI-dieterna.
– Vi ska äta kokt potatis, kokta morötter och frukt som höjer blodsockret.
Snabba kolhydrater som en frukt eller en chokladbit för att höja uppmärksamheten är helt ok tycker hon. Kaffe och te piggar upp, allra mest på morgonen.

ID: Charlotte Erlanson-Albertsson

Yrke: Professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Familj: Make, tre vuxna barn. Bor: Lund. Bakgrund: Författare till boken ”Socker och fett på gott och ont”. Aktuell: Med boken ”Mat för hjärnan” Ica Bokförlag.