Den privata förskolan Strålarna på Lidingö i Stockholm ville inte teckna kollektivavtal, trots att de anställda begärt det. Kommunal satte förskolan i blockad, helt enligt regelboken, och godkänt ända in i minsta skrymsle även hos svenskt Näringsliv. Efter en vecka skrev förskolans ägare på, men under protest.

En av dem som ville ha avtal var Jimmy Karlsson, som arbetar i köket på förskolan. Han har nu blivit uppsagd från sitt arbete, efter fyra år. Arbetsgivarens skäl: han är inte formellt utbildad.
Han har hittills skött jobbet till belåtenhet. Av de 7 på förskolan saknar 5 formell utbildning. Ska de alla sägas upp?

Det är svårt att inte misstänka att uppsägningen har ett samband med att han ville ha kollektivavtal och dessutom lät sig intervjuas i media, däribland Kommunalarbetaren. Strålarnas ägare Carina Seneky vill sända en signal till sina anställda och säkert till fler än så.

Har nu de anställda gjort fel som vände sig till Kommunal med begäran om kollektivavtal för att få tryggare villkor på jobbet? Nej, inte ens Urban Bäckström, vd i arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv skulle ha något att invända. Han har annars framfört uppfattningen att endast på arbetsplatser där det finns fackliga medlemmar ska det facket få lov att sätta den i blockad.

En egendomlig åsikt i sig, som skulle göra det fritt fram att mobba ut facket på varje arbetsplats och göra det till en fördel att inte vara med i facket för att få jobb. Vilket kränker föreningsrätten. Men, som sagt, här fanns medlemmar. Inget att invända alltså, för ledarskribenter, centerpartister, arbetsgivardirektörer.

Ute i en annan borgerlig kommun, Nacka, finns vårdföretaget Curanda, enligt kommunstyrelsens ordförande Erik Langby (m) ett välskött och populärt företag. Ägaren till företaget, Pirjo Leppiaho, vägrar teckna avtal. Företaget är satt i blockad av Kommunal. En av de före detta anställda, Maria Bielawowska berättar i KA om hur hennes arbetsvillkor på det välskötta och populära företaget såg ut. Det är ingen rolig läsning och jag tvivlar på att Göran Hägglund skulle vilja jobba så.

Kommunals ordförande Ylva Thörn bloggar den här veckan på vår sida. Hon skriver bland annat :
”Det är svårt att tro att vi befinner oss i Sverige 2007. Men så ser verkligheten ut på alltför många arbetsplatser, Jimmy är inte ensam. Kommunal har försatt vårdföretaget Curanda i Nacka i blockad sedan den 25 januari 2007. Ägaren Pirjo Leppiaho har länge vägrat teckna kollektivavtal och pressen på de anställda är stor. Några har anonymt talat med pressen och vittnat om att de är rädda för att tala med media eller facket.”

Göran Hägglund, vad sägs om ett besök ute i den så kallade verkligheten. Varför inte ta kontakt med förskolekocken Jimmy Karlsson, som just blivit uppsagd för att han talat med media, eller den personliga assistenten Maria Bielawowska, som haft vidriga arbetsvillkor som anställd av det privata företaget Curanda? Ta gärna med dig näringsminister Maud Olofsson.

Nu väntar vi bara på opinionsbildarna: väger kommunalaren Jimmy Karlssons och gästarbetaren Maria Bielawowskas fri- och rättigheter lika tungt som arbetsgivarens?

Moderata kollektivavtalskramare – var är ni nu när ni behövs som bäst?