Tidigare i vintras var arbetsgivaren Carina Sengkey i konflikt med Kommunal för att de vägrade kollektivavtal. Efter en tids blockad skrev hon på.

Kommunalarbetaren träffar Jimmy utanför Strålarnas förskola som ligger i källarplanet till en fastighet på södra Lidingö. Vi får inte fotografera eller prata i lokalerna utan hänvisas till att vara ute på gården. Det är ägarens instruktioner, berättar Jimmy.
– Nu säger hon upp mig för att jag vågade ställa upp för facket, säger Jimmy. Jag uttalade mig för medierna under konflikten. Men jag ångrar inget, man måste stå för sin åsikt.

Jimmy Karlsson berättar att han arbetat på förskolan i fyra år. Han lagar mat och deltar i lekar och skötsel av barnen. Alla, inklusive ägaren, barn, anställda, föräldrar har varit nöjda med mitt arbete och min mat, säger Jimmy som tycker ägarens uppsägning är genomskinlig.
– Skälet till att jag får sluta sägs vara att jag saknar utbildning, men det har hon vetat om i fyra år. Hon tyckte det var okej när jag anställdes.
Jimmy har fått sex månaders uppsägningstid. Det normala enligt lag är en månad.
– Det ska bli intressant att se om hon nu också säger upp de fyra andra barnskötarna som också är outbildade, säger Jimmy.
– Jag tänker i alla fall stanna tiden ut, till den sista augusti, säger han.

Kommunalarbetaren har sökt förskolans ägare Carina Sengkey, men hon vill inte uttala sig.
Förhandlingar pågår med Kommunal om Jimmys anställning.