Det är många som har sökt den och därför måste alla komma på intervju. Lite märkligt känns det, Viktor är trots allt bara 12 år och ska börja högstadiet nästa termin. Ska konkurrensen verkligen behöva börja så tidigt?

Skolan är ett ämne som berör oss alla. Det är en avgörande del i våra barns utveckling och framtid, därför är det förstås något som man som förälder ständigt funderar över. Det är inte så konstigt att skolan ofta tar stor plats på nyheterna. Så var det igår.
Jag ägnade kvällen åt att rulla köttbullar och kunde därför följa nyheterna under hela kvällen. Jag kände mig nästan som min bortgångne far Tore. Han lyssnade nämligen på P1 hela dagen och såg alla nyheter som fanns på TV.
Det var svårt att komma med något nytt som inte han redan visste!

Jag fastnade för ett inslag om Gustav Adolfskolan i Landskrona som nyligen stängdes på grund av ordningsproblem. Igår fick de besök av Sveriges största ”ordningspolis” – skolminister Jan Björklund. Han vill ha mer auktoritet och mindre kamratskap i skolan. Lärare och elever kan inte vara kompisar slår han fast i dagens Svenska Dagbladet. Tänk, jag tror att det är precis tvärtom!

100 000 barn är rädda varje dag när de går till skolan. Mobbningen har ökat med 65 procent sedan 1983. Därför behövs mer av kamratskap i skolan, både mellan elever och mellan elever och vuxna i skolan. Att vara kompis med någon betyder inte att man bråkar och ställer till besvär. Kompisar visar varandra respekt och omtanke.

Vaktmästare, städpersonal, skolmåltidsbiträden och fritidsledare är lika viktiga för miljön på skolan som lärarna. Det verkar Björklund har glömt i sin ordningsiver, han talar bara om lärare och klassrum. Men barnen vistas ju en stor del av tiden i korridorerna, på skolgården och i matsalen. Där behövs också ansvarsfulla vuxna som ser varje barn och griper in om något händer. För att kunna ta emot nya kunskaper krävs bra miljö, god mat och motion. Hela kroppen måste må bra.

Idag blir det en längre dag på jobbet. Jag kommer att få rapporter om våra avtalsförhandlingar. Det verkar som att tempen börjar stiga. Spännande! Lönekampen är verkligen något som får det att tända till i Kommunal. Samtidigt är det ett stort ansvar, varje 100-lapp betyder mycket i medlemmarnas plånböcker. Våra krav om bra löner och trygga anställningar känns helt rätt.

Ser också fram emot ett möte i eftermiddag. Jag ska träffa Gösta Nilsson från Arbetslivscentrum i Landskrona och diskutera en professorstjänst i arbetarhistoria som Lunds universitet vill tillsätta. Kontakterna med forskarvärlden är alltid spännande, det är också viktigt för det fackliga arbetet att det bedrivs forskning på arbetslivets område.
Det ger oss större förståelse och viktiga kunskaper om vilka frågor vi ska driva.